Posts

Η διαφορά της Κλινικής Ύπνωσης από την Ύπνωση, την Υπνοθεραπεία, τον Υπνωτισμό

hipnosis

Τον τελευταίο κυρίως χρόνο συνεχώς ακούμε και διαβάζουμε από αρκετές πηγές διάφορους όρους γύρω από την Υπνοθεραπεία, όπως για παράδειγμα Κλινική Υπνοθεραπεία / Ύπνωση/ Υπνωτισμός…

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλοι οι παραπάνω όροι είναι το ίδιο πράγμα, αλλά στην πραγματικότητα διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους.

Ας ρίξουμε, λοιπόν, λίγο φως σε αυτούς τους όρους και ας ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Αρχικά ας δούμε τον όρο Ύπνωση από τον οποίο και προέρχονται η Υπνοθεραπεία και η Κλινική Υπνοθεραπεία.

Ο όρος Ύπνωση αν και προέρχεται από τη λέξη ύπνος διαφέρει αρκετά από αυτή. Αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη του μυαλού,  η οποία προάγει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του συνειδητού και του υποσυνειδήτου.

Σε κατάσταση Ύπνωσης, πολλές φορές, μπαίνουμε και μόνοι μας χωρίς να το γνωρίζουμε κατά τη διάρκεια της μέρας. Κάποια παραδείγματα είναι:

  • όταν οδηγάμε σε έναν δρόμο που γνωρίζουμε καλά και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι έχουμε φτάσει στον προορισμό μας πολύ γρήγορα ή ότι έχουμε σταματήσει σε κάποιο φανάρι και δεν καταλάβαμε πότε φτάσαμε σε εκείνο το σημείο. Αυτό σημαίνει ότι ήμασταν απορροφημένοι (εστιασμένοι) τόσο πολύ που το συνειδητό κομμάτι μας είχε «βγει εκτός», ενώ το υποσυνείδητο είχε αναλάβει την οδήγηση. Το συνειδητό όμως ήταν «παρών» όταν χρειάστηκε να πατήσουμε φρένο και να σταματήσουμε στο φανάρι.
  • όταν βλέπουμε τηλεόραση ή διαβάζουμε ένα βιβλίο και έχουμε απορροφηθεί τόσο πολύ που κάποιος μπορεί να μας μιλάει και εμείς να μην τον ακούμε.

Όπως βλέπουμε λοιπόν η Ύπνωση είναι μία φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου.

Η Υπνοθεραπεία είναι η διαδικασία εκείνη, η οποία χρησιμοποιεί την Ύπνωση για να θεραπεύσει κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, ανθυγιεινές πεποιθήσεις καθώς και εθιστικές συμπεριφορές. Κατά τη διάρκεια της Υπνοθεραπείας, το μυαλό γίνεται δεκτικό στην αλλαγή και έχει καλύτερη ανταπόκριση στην αλλαγή των συναισθημάτων ή των συμπεριφορών που κάποιος επιθυμεί να αλλάξει. Είναι μια πολύ βαθιά χαλαρωτική κατάσταση εσωτερικής απορρόφησης, συγκέντρωσης και εστιασμένης προσοχής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μοιάζει με την κατάσταση  στην οποία περνάμε λίγο πριν κοιμηθούμε και αμέσως μετά που θα ξυπνήσουμε. Στην Υπνοθεραπεία δημιουργούμε με πρόθεση αυτή την κατάσταση κατά την οποία το μυαλό μας εκπέμπει σε κύματα άλφα και θήτα, οπότε γίνεται δεκτικό στην αλλαγή.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση σωματικών και ψυχολογικών προβλημάτων τα οποία έχουν ιατρική βάση. Η Κλινική Υπνοθεραπεία δεν αποτελεί άλλη μία εναλλακτική θεραπεία. Είναι μία συμπληρωματική θεραπεία, η οποία σε αρκετές χώρες του εξωτερικού αποτελεί  κομμάτι του συστήματος υγείας, διδάσκεται σε ιατρικές σχολές και πανεπιστήμια αλλά και χρησιμοποιείται στα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου με μία αρκετά μεγάλη βιβλιογραφία επιστημονικών ερευνών.

Ο Υπνωτισμός δεν έχει καμία σχέση με την Υπνοθεραπεία: Χρησιμοποιείται κυρίως για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ κύριος στόχος είναι να χάσει το άτομο το οποίο υπόκειται σε υπνωτισμό τον έλεγχο. Ενώ στην Υπνοθεραπεία ο θεραπευόμενος έχει συνείδηση και συναίσθηση του ότι βρίσκεται σε μία πολυθρόνα ή σε ένα ανάκλιντρο και ότι ο ίδιος έχει τον έλεγχο, στη διαδικασία του Υπνωτισμού γίνεται προσπάθεια ο υπνωτιζόμενος να χάσει τον έλεγχό του.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι οποιαδήποτε  αλλαγή χρειάζεται να επέλθει μέσα από την προσωπική μας εξέλιξη. Για αυτόν τον λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να έχει ο θεραπευόμενος τον έλεγχο καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία  διενεργείται χωρίς φάρμακα,  χρησιμοποιώντας συνήθως τεχνικές που βασίζονται στις 5 αισθήσεις μας. Σε καμία περίπτωση η Κλινική Υπνοθεραπεία δε γίνεται με τη λήψη κάποιου σκευάσματος το οποίο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο θεραπευόμενος να χάσει τον έλεγχο.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία έχει άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του άγχους, των κρίσεων πανικού, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου αλλά και στη διακοπή του καπνίσματος, στην απώλεια βάρους, καθώς και σε μια πληθώρα ψυχοσωματικών θεμάτων.

Για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος είναι πολύ σημαντικό, για ευνόητους λόγους, η θεραπευτική αυτή μέθοδος να εφαρμόζεται από έναν άρτια εκπαιδευμένο επαγγελματία, πιστοποιημένο από έναν αξιόπιστο, επίσημο, φορέα.

Δαφόπουλος Ευάγγελος Απόφοιτος του The Surrey Institute of Clinical Hypnotherapy (Surrey – London)

Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Θεραπευτής NLP, Θεραπευτής Αναδρομικής Θεραπείας

Αναγνωρισμένος από το σώμα Υπνοθεραπευτών Ην.Βασιλείου National Council of Hypnotherapy (NCH) και μέλος του General Hypnotherapy Register (GHR) & General Hypnotherapy Standards Council (GHSC)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *