Ως άνθρωποι νομίζουμε ότι είμαστε μεμονωμένα άτομα. Ένας κυτταροβιολόγος, όμως, θα μας ενημέρωνε πως είμαστε μια συνεργατική κοινότητα 50 τρισεκατομμυρίων πολιτών. Πως τα κύτταρά μας είναι μεμονωμένοι οργανισμοί, οι οποίοι συνεργάζονται για την επιβίωσή τους, με απώτερο σκοπό την υγεία μας και όχι μόνο.
Στο σώμα μας γίνονται κάθε δευτερόλεπτο χιλιάδες βιοχημικές αντιδράσεις, σε συντονισμό, έλεγχο και καθοδήγηση –σε όλη τη διαδικασία μεταβολισμού των τροφών που καταναλώνουμε– με μια αόρατη Συλλογική Ενεργειακή Διαδικασία, η οποία καθορίζει, μαζί και με άλλους παράγοντες, την ψυχοσωματική μας υγεία.
Αν και μια μικρή ποσότητα αυτής της βιταμίνης D παράγεται από τις τροφές και το περιβάλλον, η ουσιαστική παραγωγή γίνεται με φυσικό τρόπο από μια ουσία που βρίσκεται στο δέρμα μας, όταν εκτεθούμε σε δυνατό ήλιο, χωρίς αντηλιακό, για 20 περίπου λεπτά. Στα ανοιχτόχρωμα δέρματα ακόμη και 5 λεπτά μπορεί να είναι αρκετά. Αντίθετα, όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακό, μπλοκάρεται η διέλευση των ακτινών UVB.
Μόλις η βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη) παραχθεί στο δέρμα σε ποσότητα 15.000-20.000 IU, πηγαίνει στο συκώτι, όπου ένα ένζυμο τη μετατρέπει σε μεταβολίτη (ορμόνη χαλκιδιόλη) και αποθηκεύεται τόσο στο συκώτι όσο και στο λίπος του σώματος. Όταν ο οργανισμός χρειαστεί μέρος της αποθηκευμένης βιταμίνης D, μεταφέρεται από το ήπαρ στα νεφρά, όπου ένα άλλο ένζυμο τη μετατρέπει σε έναν υπερμεταβολίτη, ο οποίος ονομάζεται 1,25D. Αυτός ο υπερμεταβολίτης κάνει το ουσιαστικό έργο στο σώμα μας.
Είναι 1.000 φορές ισχυρότερος από την αποθηκευμένη βιταμίνη D, αλλά ζει έξι έως οκτώ ώρες μόνο, ενώ η αποθηκευμένη βιταμίνη D περισσότερο από 21 μέρες. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη δραστηριότητα σε πολύ λίγο χρόνο. Ο 1,25D, δηλαδή, ενεργεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, αρκεί να υπάρχει επαρκής αποθηκευμένη βιταμίνη D στο συκώτι.
Τι κάνει ακριβώς η βιταμίνη D;
Ο μεταβολίτης 1,25D – καλσιτριόλη, στην κατάλληλη ποσότητα, είναι η ασπίδα προστασίας για να διατηρούνται τα κύτταρά μας υγιή. Είναι η ορμόνη που, μεταξύ άλλων, δίνει εντολή απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα και το συντηρεί σε σταθερά επίπεδα. Επομένως, είναι βασική για την ανάπτυξη ενός υγιούς σκελετού. Έπαιξε βασικότατο ρόλο στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη.
Προστατεύει από ασθένειες όπως:
– Παχυσαρκία
– Ρευματοειδή αρθρίτιδα
– Διαβήτη τύπου 1 και 2
– Σκλήρυνση κατά πλάκας
– Νόσο του Crohn
– Κρυώματα και γρίπη
– Φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
– Φυματίωση
– Σηψαιμία
– Γεροντική άνοια
– Έκζεμα και ψωρίαση
– Αϋπνία
– Απώλεια της ακοής
– Τερηδόνα
– Μυϊκούς πόνους
– Περιοδοντικές νόσους
– Οστεοπόρωση
– Εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
– Υπογονιμότητα
– Άσθμα
– Κυστική ίνωση
– Ημικρανίες
– Σχιζοφρένεια
– Νόσο Αλτσχάιμερ
– Κατάθλιψη
Στις χώρες με λιγότερη ηλιοφάνεια, όπως π.χ. στο Βόρειο και στο Νότιο Πόλο, εμφανίζονται περισσότερες ασθένειες τύπου ΣΚΠ (Σκλήρυνση Κατά Πλάκας), οστεοπόρωση, κλπ. (The China study, 11 Μαΐου 2006, Thomas Campbell, MD, and T. Colin Campbell, PHD).
Γιατί δεν προσλαμβάνεται από τον οργανισμό; Το μυστικό της προστατευτικής διαδικασίας της Βιταμίνης D στο κύτταρο
1. Οι τροφές που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες προκαλούν όξινο περιβάλλον στο αίμα, γεγονός που μπλοκάρει το ένζυμο των νεφρών, με αποτέλεσμα να μην παράγεται ο σημαντικός μεταβολίτης 1,25D στην αναγκαία ποσότητα ή και καθόλου.
2. Η υπερβολική κατανάλωση ασβεστίου σε συνδυασμό με την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης μειώνουν την παραγωγή της βιταμίνης D με τη μορφή του μεταβολίτη 1,25D. Nα σημειωθεί πως η ΣΚΠ σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα της ανωτέρω αναφερομένης βιταμίνης D. Τα χαμηλά επίπεδα του μεταβολίτη 1,25D εκθέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό σε πληθώρα σοβαρών ασθενειών, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως.
Για τη σχέση της βιταμίνης D, της βιταμίνης Κ και του Μαγνησίου με τον κοινό τους τέταρτο φίλο, το Ασβέστιο, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Νίκος Γ. Δαφόπουλος – Σύμβουλος Ορθού Τρόπου Ζωής & Διατροφής, Διπλωματούχος του Κέντρου Έρευνας CE.RE.D.OR -«Vie et Action» Γαλλίας.
Ιπποκράτεια Διαβίωση: 28 Ιουνίου 2018, Αράχωβα. Τετραήμερο Βιωματικό Σεμινάριο Ψυχοσωματικής Υγείας και Αποτοξίνωσης