Posts, βιταμίνη D, Φθινοπωρινή αποτοξίνωση

Μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D & Κ2 για καλή υγεία

Μαγνήσιο, Βιταμίνη D ΚΑΙ Κ2

Ως γνωστό η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα μας. Στη συνέχεια πηγαίνει στο συκώτι όπου με τη βοήθεια ενός ενζύμου μεταβολίτη αποθηκεύεται στο συκώτι και στο λίπος του σώματος. ΄Οταν ο οργανισμός χρειαστεί βιταμίνη D, την μεταφέρει στα νεφρά, σε κλάσματα δευτερολέπτου, όπου ένα άλλο ένζυμο την μετατρέπει σε υπερμεταβολίτη της βιταμίνης D, ο οποίος ονομάζεται 1,25 D και παράγει το περισσότερο έργο στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι 1000 φορές δραστικότερος από την αποθηκευμένη βιταμίνη D και η ζωή του διαρκεί έξι έως οκτώ ώρες, ενώ η αποθηκευμένη βιταμίνη D έχει διάρκεια ζωής 20 περίπου ημέρες.  Μόλις το ανοσοποιητικό μας, οι άμυνες του οργανισμού πέσουν και το υγιές κύτταρο μας κινδυνεύει να νοσήσει, παρεμβαίνει ο  υπερμεταβολίτης 1,25 D και επαναφέρει την ισορροπία στο κύτταρο προλαβαίνοντας σοβαρές αρρώστιες και αυτοάνοσα. Την  δραστικότητα του ενζύμου του νεφρού ,την ποσότητα δηλαδή του υπερματαβολίτη 1,25D την διαχειρίζεται μια ορμόνη που παράγεται στον παραθυρεοειδή αδένα, ο οποίος παίζει το ρόλο του διευθυντή της ορχήστρας, γιατί ρυθμίζει πολλά σημεία του δικτύου, όπως π.χ.  την αυξομείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.

Ο Qi Dai, MD, PhD, Καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Ερευνών για τον καρκίνο δηλώνει: «Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη διαδικασία σύνθεσης και μεταβολισμού της βιταμίνης D», δηλαδή η βιταμίνη D δεν μπορεί να μεταβολιστεί χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου, κάτι που σημαίνει ότι η βιταμίνη D παραμένει αποθηκευμένη και ανενεργή στον οργανισμό!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος του μαγνησίου, επειδή ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D και την καθιστά «ενεργή», άρα και αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό! Φαίνεται πως ένας από τους ρόλους του μαγνησίου είναι η ενεργοποίηση και η ρύθμιση του επιπέδου της βιταμίνης D!

«Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή από τους ερευνητές του Vanderbilt-Ingram Cancer Center δείχνει ότι το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D, αυξάνοντας τα σε εκείνους με ανεπαρκή επίπεδα και μειώνοντάς τα σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα.» Εκπληκτικό πόσο σοφά λειτουργεί ένας ισορροπημένος ανθρώπινος οργανισμός, αλλά και πόσο πολύπλοκος είναι και πόσο μεγάλη ευθύνη έχουμε όταν κάνουμε παρεμβάσεις.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του The American Journal of Clinical Nutrition είναι σημαντική για τη συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και άλλων παθήσεων.

Ακόμη, επιβεβαιώνεται από μελέτη που είχε γίνει το 2013 πως τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, συνδέονται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης κάτι νέο, το γεγονός ότι, το μαγνήσιο έχει ρυθμιστικό αποτέλεσμα σε άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D!

Ο Qi Dai, MD, PhD, Καθηγητής Ιατρικής στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο και η Martha Shrubsole, PhD, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, διερευνούν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το μαγνήσιο στην εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. «Υπάρχουν πολλές πληροφορίες που συζητούνται σχετικά με τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου που βασίζεται σε μελέτες παρατήρησης, αλλά και κλινικές έρευνες”, δήλωσε η Martha Shrubsole.»

Ο κάθε άνθρωπος συνθέτει τη βιταμίνη D διαφορετικά, μάλιστα, τα επίπεδα της σε ορισμένα άτομα μπορεί να μην αυξηθούν ακόμη και αφού τους χορηγηθούν συμπληρώματα βιταμίνης D, υψηλής δοσολογίας!

Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα μαγνησίου περιλαμβάνουν σκούρα πράσινα φύλλα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μαύρη σοκολάτα, λιπαρά ψάρια όπως σολομός, ξηροί καρποί και αβοκάντο.

Η ποσότητα της βιταμίνης D πρέπει να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Επιπλέον, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφορικού άλατος ενός ατόμου, ακόμα και όταν παραμένουν ανεπαρκή στη βιταμίνη D. Ενώ μπορεί να εμφανιστεί αγγειακή ασβεστοποίηση εάν τα επίπεδα μαγνησίου δεν είναι αρκετά υψηλά για να αποτρέψουν την επιπλοκή.

Το μαγνήσιο μειώνει την οστεοπόρωση, συμβάλλοντας στην άμβλυνση του κινδύνου καταγμάτων οστών που μπορεί να αποδοθούν σε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ενώ, ο οργανισμός εκείνων με υγιή επίπεδα μαγνησίου απαιτεί λιγότερη συμπλήρωση με βιταμίνη D, για να επιτευχθούν τα επιθυμητά επίπεδα.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου ή Βιταμίνης D έχει αναφερθεί ότι σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως συμπεριλαμβανομένων των σκελετικών παραμορφώσεων, καρδιαγγειακών παθήσεων και μεταβολικού συνδρόμου.

«Το μαγνήσιο είναι ένα αναγκαίο βιοχημικό στοιχείο, το οποίο συμβάλλει στην επιμήκυνση της νεότητας και στην πρόληψη καρκινικών καταστάσεων».

Επίσης, το Μαγνήσιο είναι αναγκαίο για τη σύνδεση – συνεργασία του ασβεστίου με το μαγνήσιο, το φώσφορο και τις βιταμίνες C & D μέσα στο σώμα μας. Σε αυτή τη συνεργασία, το Μαγνήσιο παίζει ρόλο καταλύτη και συντονιστή στη σταθεροποίηση του Ασβεστίου. Η ανεπάρκεια μαγνησίου είναι η μεγαλύτερη αιτία για την εμφάνιση της κατάθλιψης και των σχετικών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

 Στον εγκέφαλο το μαγνήσιο ρυθμίζεται από τη δραστικότητα του υποδοχέα NMDA. Σαν συνέπεια, τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στον ορό προκαλούν υπερευαισθησία των νευρώνων και σχετίζονται με επιληψία, ημικρανία και κατάθλιψη.

Στην καρδιά το αποτέλεσμα από τυχών διαταραχές του μαγνησίου  μπορεί να είναι η παρουσία αρρυθμιών.

Στους μύες, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο πλάσμα οδηγούν σε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.

Η σταθερή υγεία και η καλή μνήμη των ηλικιωμένων δεν είναι δεδομένες χωρίς επαρκή ποσότητα Μαγνησίου στον οργανισμό τους.

Επειδή τα λιπάσματα διώχνουν το κατιόν του μαγνησίου και τα παραγόμενα διατροφικά προϊόντα στερούνται των μετάλλων τους, είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε συμπληρώματα μαγνησίου, αν επιθυμούμε να έχουμε επάρκεια στον οργανισμό μας.

Να θυμίσουμε  μερικές από τις δράσεις του Μαγνησίου (φυσικά μέσα από μηχανισμούς και διεργασίες  ακόμη άγνωστες):

 • Υπεισέρχεται στην κατασκευή των οστών του ανθρώπου και στη δομή των δοντιών του σε συνεργασία με την βιτ Κ2.
 • Απομακρύνει την οστεοαρθρίτιδα και την υπέρταση.
 • Βοηθάει στην ικανότητα διαχείρισης του άγχους.
 • Επιταχύνει την επούλωση των πληγών.
 • Αναχαιτίζει τις φλεγμονές.
 • Απομακρύνει τις θρομβώσεις.
 • Αποκαθιστά τη νευρική ισορροπία.
 • Βελτιώνει τον μεταβολισμό.
 • Ενεργοποιεί τις βιταμίνες (όπως π.χ. τη βιταμίνη C).
 • Ευνοεί τη σύνθεση πολυαρίθμων ενζύμων και την πεπτική τους δράση.
 • Ελευθερώνει ενέργεια κατά τη διαδικασία οξείδωσης.
 • Δυναμώνει τη δράση των λεμφοκυττάρων.

« Προσωπικά παίρνω, μόλις ξυπνήσω, νηστικός το πρωί, 50γρ από το διάλυμα Χλωριούχου Μαγνησίου με λίγες σταγόνες λεμόνι, …» δηλώνει ο καθηγητής R. Lautier.

Η χρησιμότητα της βιταμίνης Κ2

Η βιταμίνη Κ τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μέγιστη αξία για την υγεία. Μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, ειδικότερα στην προκειμένη περίπτωση διατηρεί το ασβέστιο στην κατάλληλη θέση του, στα δόντια και στα οστά και έξω από τους μαλακούς ιστούς και τις αρτηρίες, οπότε και αυτή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην σωστή απορρόφηση του ασβεστίου.

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στη νεφρική λειτουργία, στο μεταβολισμό των οστών και του συνδετικού ιστού καθώς και στην ενσωμάτωση και αξιοποίηση του ασβεστίου.

Σημαντικές λευκωματούχες ουσίες που ανακαλύφτηκαν στους πνεύμονες και στην καρδιά οφείλονται και στη συμμετοχή της βιταμίνης Κ2,ενώ πρόσφατα η έρευνα ανακάλυψε πως λειτουργεί και ως αντιοξειδωτικό.

Ο  Π. Ο. Υ.  για τα συγκεκριμένα συμπληρώματα πρόσφατα αναθεώρησε τις μέγιστες ασφαλείς δοσολογίες και προτείνει:

Βιταμίνη D

Ενήλικες: μέχρι 10000ΙU

Παιδιά: μέχρι 4000IU

Βρέφη: μέχρι 2000iU

Βιταμίνη Κ2

Για κάθε 5000iu-10000iu Vitamin D που λαμβάνετε θα πρέπει να πάρετε 100mcg vitamin K2 mk7.

Ενήλικες: 300-500mg

Βρέφη και παιδιά: 80-400mg ανάλογα την ηλικία.

Ωστόσο οι προσωπικές ανάγκες του οργανισμού μπορεί να είναι μεγαλύτερες. Γι΄αυτό συστήνεται πάντα η συζήτηση και εξειδικευμένη σύσταση ιατρού μετά από σχετικές εξετάσεις.

Βιταμίνη D3&K2

20.80 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Χλωριούχο Μαγνήσιο Εξαϋδρικό Chemco

From 13.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
vitamin d

Βιταμίνη D: Η δράση της και οι λόγοι που δεν αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό

Ως άνθρωποι νομίζουμε ότι είμαστε μεμονωμένα άτομα. Ένας κυτταροβιολόγος, όμως, θα μας ενημέρωνε πως είμαστε μια συνεργατική κοινότητα ...

Διαβάστε Περισσότερα

Πηγές:

-Magnesiotherapie Pr. Raymond Lautier Docteur ès sciences

-Vanderbilt University Medical Center. "Magnesium optimizes vitamin D status, study shows." ScienceDaily. ScienceDaily, 14 December 2018. www.sciencedaily.com/releases/2018/12/181214093837.htm

-Vanderbilt University Medical Center. Αρχικό κείμενο: Tom Wilemon.

Σχετικές έρευνες αναφερόμενες στο site: lifetree

The Synergistic Interplay between Vitamins D and K for Bone and Cardiovascular Health: A Narrative Review

Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function

Magnesium optimizes vitamin D status

Βιβλιογραφία:

China study /T.Colin Campbel,phD, Thomas M.Campbel II,MD.

Qi Dai, Xiangzhu Zhu, JoAnn E Manson, Yiqing Song, Xingnan Li, Adrian A Franke, Rebecca B Costello, Andrea Rosanoff, Hui Nian, Lei Fan, Harvey Murff, Reid M Ness, Douglas L Seidner, Chang Yu, Martha J Shrubsole. Magnesium status and supplementation influence vitamin D status and metabolism: results from a randomized trial. The American Journal of Clinical Nutrition, 2018; 108 (6): 1249 DOI: 1093/ajcn/nqy274

Anne Marie Uwitonze, Mohammed S. Razzaque. Role of Magnesium in Vitamin D Activation and Function. The Journal of the American Osteopathic Association, 2018; 118 (3): 181 DOI: 7556/jaoa.2018.037

American Osteopathic Association. "Low magnesium levels make vitamin D ineffective: Up to 50 percent of US population is magnesium deficient." ScienceDaily, 26 February 2018. <www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180226122548.htm>.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *