Posts, Ψύλλιο

Ψύλλιο, ένα Αγιουρβέδικο βότανο για την υγεία και την ευεξία!

Psyllium

Τι είναι το ψύλλιο;

Το Plantago psyllium ή αλλιώς αρνόγλωσσο ή πεντάνευρο είναι φυτό που το βρίσκουμε σε αλυκές, αμμόλοφους, σε ακαλλιέργητα εδάφη και σε φρυγανότοπους. Τα χρήσιμα μέρη του είναι οι σπόροι του, καλλιεργείται και φύεται κυρίως στην Ινδία. Η ρίζα και τα φύλλα του είναι στυπτικά και επουλωτικά. Περιέχει βλεννώδεις ουσίες και χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική για την παρασκευή μαλακτικών, στομαχικών, μυκολυτικών και καθαρτικών φαρμάκων.

Ιδιότητες – Πως το χρησιμοποιούμε;

Ο φλοιός του ψύλλιου όταν έρχεται σε επαφή με το νερό έχει την ιδιότητα να μετατρέπεται σε μορφή gel και μπορεί να απορροφήσει ποσότητες νερού που φτάνουν ακόμη και 6 φορές του βάρους του. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να απορροφήσει με αυτόν τον τρόπο τη διάρροια.

Το ψύλλιο όμως εκτός από αντιδιαρροϊκό είναι ταυτόχρονα και υπακτικό. Προκαλεί όγκο στα κόπρανα και έτσι προάγει τη φυσική περισταλτική ικανότητα του παχέος εντέρου χωρίς μάλιστα να προκαλείται ερεθισμός στα τοιχώματά του αφού δρα επίσης σαν μαλακτικό των κοπράνων. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται επίσης ανακούφιση από τον πόνο και την αιμορραγία που προκαλείται από τις αιμορροΐδες.

Είναι το καλύτερο αποτοξινωτικό για το έντερο, γιατί καθαρίζει τα τοιχώματά του. Χρησιμοποιείται επίσης για φλεγμονές του αναπνευστικού, όπως βήχα, φλέγματα και ερεθισμούς.

Το ψύλλιο έχει επίσης την ιδιότητα να αυξάνει τον όγκο του απορροφώντας μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτό δημιουργεί αίσθημα πληρότητας, χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση της υπερφαγίας και γι΄αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο στην απώλεια βάρους.

Επίσης βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα. Μετά το φαγητό, οι υδατάνθρακες όπως το ψωμί ή τα ζυμαρικά χωρίζονται σε σάκχαρα, τα οποία απορροφώνται κατά την κυκλοφορία του αίματος. Συνήθως, η περισσότερη απορρόφηση σακχάρου συμβαίνει στην αρχή της πεπτικής διαδικασίας. Το Ψύλλιο σχηματίζει ένα παχύ πήκτωμα που παγιδεύει μέρος της ζάχαρης και των υδατανθράκων. Αυτό καθυστερεί την απορρόφηση της ζάχαρης, έτσι ώστε μέρος της απορροφάται αργότερα κατά τη διαδικασία της πέψης. Ουσιαστικά επιβραδύνει την απορρόφηση του σακχάρου διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιές επίπεδο.

Επίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση της LDL χοληστερόλης, διότι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες (σε ποσοστό περίπου 90% της μάζας του).

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το Ψύλλιο είναι η μοναδική φυτική ίνα η οποία μπορεί να αφομοιωθεί από τον οργανισμό (οι υπόλοιπες ίνες που μπορεί να προσλαμβάνουμε από τις τροφές αποβάλλονται) και χρησιμοποιείται σαν τροφή για τα φιλικά βακτήρια – προβιοτικά.

Τέλος, το ψύλλιο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως ένας φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου (γνωστό και ως σπαστική εντεροκολίτιδα ή IBS).

Γενικότερα, συνδέεται το ψύλλιο με την ανακούφιση των γαστρεντερικών ζητημάτων και ειδικότερα της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη από τη χρήση του, που βασίζονται σε επιστημονικές θεωρίες (όπως π.χ. αρθρίτιδα, νόσοι της χοληδόχου κύστης, παράσιτα, ψωρίαση, επούλωση τραύματος όταν χρησιμοποιείται επί του δέρματος, κλπ.)

Τρόποι χρήσης & δοσολογία

Ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών μπορούν να καταναλώσουν μία γεμάτη κουταλιά της σούπας (6 γραμμάρια) σπόρους ψύλλιου έως και δύο φορές την ημέρα ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ωστόσο, σαν μέγιστη εβδομαδιαία πρόσληψη συστήνεται η λήψη ψύλλιου έως και τρεις φορές την εβδομάδα, δηλαδή 6 κουταλιές της σούπας ανά εβδομάδα.
Οι αλεσμένοι σπόροι ψύλλιου μπορούν να καταναλωθούν σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό προ του φαγητού. Το ρόφημα πρέπει να λαμβάνεται άμεσα πριν αυτό αρχίσει να μετατρέπεται σε γέλη και εφόσον καταναλωθεί να συνοδεύεται από ακόμη ένα ένα ποτήρι με νερό.
Το ψύλλιο ωστόσο μπορεί να καταναλωθεί πιο ευχάριστα σε ζύμες, σε σάλτσες, σε ριζότο, στο γιαούρτι, σε φυσικούς χυμούς, σε δημητριακά πρωινού κ.α., αυξάνοντας την περιεκτικότητα των γευμάτων μας σε φυτικές ίνες.
Εφόσον υπάρξει βελτίωση στο πρόβλημα συστήνεται η μείωση ή η διακοπή της λήψης του βοτάνου.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί μέσο διάγνωσης, αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών ούτε μπορεί να αντικαταστήσει ιατρική συμβουλή για ασθενείς.

Η ομάδα της Ιπποκράτειας Διαβίωσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *