MikroVeda Clean, Posts

Γιατί το μικροβίωμα του σπιτιού μας είναι τόσο σημαντικό;

μικροβίωμα του σπιτιού

Χάρη σε πολυάριθμες πρόσφατες έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εξοικειωθεί με τον όρο «μικροβίωμα» του εντέρου και το πόσο πολύ τα βακτήρια επηρεάζουν τη ζωή μας.

Μπορούμε πλέον να καταλάβουμε ότι ακόμη και η επιδερμίδα έχει το δικό της μικροβίωμα, όπως και το στόμα μας, ο λάρυγγας, ο φάρυγγας, το ουροποιητικό και αναπαραγωγικό μας σύστημα. Αυτό όμως που η επιστήμη μόλις τώρα αρχίζει να ανακαλύπτει και να κατανοεί είναι ότι το καθημερινό μας περιβάλλον φιλοξενεί επίσης έναν ποικίλο πληθυσμό βακτηρίων ο οποίος αλληλεπιδρά και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και δικό μας μικροβίωμα.

Εν ολίγοις, ο εξωτερικός μας κόσμος επηρεάζει τον εσωτερικό μας μικροβιακό κόσμο... και το αντίστροφο. Αυτό το μικροβιακό περιβάλλον είναι ποικιλόμορφο και μπορεί ακόμη και να μας βοηθήσει να προστατευτούμε από ασθένειες... αρκεί να μην το εξουδετερώσουμε εντελώς!

Έχουμε αναφέρει ξανά τους λόγους που τα παιδιά (και οι ενήλικες) χρειάζονται τη «βρωμιά», αλλά αποδεικνύεται ότι η «βρωμιά» στο περιβάλλον του σπιτιού μας είναι επίσης σημαντική. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε κατοικίδια ζώα σε νεαρή ηλικία έχουν έως και 13% μειωμένο κίνδυνο άσθματος. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε αγροκτήματα παρουσιάζουν ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα. Έχουν επίσης κατά 50+% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αυτοάνοσων παθήσεων.

Αυτό το μικροβίωμα αλληλεπιδρά μαζί μας και εμείς μαζί του καθημερινά. Δεδομένου ότι πλέον περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους από ό,τι σε εξωτερικούς και ότι ο αέρας των εσωτερικών χώρων μπορεί να είναι πολύ πιο μολυσμένος, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε σοβαρότερα το θέμα του μικροβιώματος του σπιτιού μας.

ezgif.com optimize

Παράγοντες που βλάπτουν το οικιακό μικροβίωμα

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι τα κατοικίδια ζώα και η έκθεση στα βακτήρια μιας φάρμας μπορούν να βελτιώσουν το μικροβιακό περιβάλλον. Δυστυχώς, αντίστοιχα κάποιοι παράγοντες μπορούν να βλάψουν το οικιακό μικροβίωμα:

  • Μούχλα: Τα σύγχρονα σπίτια είναι πιο πιθανό να φιλοξενήσουν μούχλα επειδή είναι καλά μονωμένα και έχουν υλικά όπως το ξύλο και το χαρτί όπου η μούχλα μπορεί εύκολα να αναπτυχθεί. Οι τοξικοί μεταβολίτες της μούχλας μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και των πνευμόνων, ακόμη και βλάβη του DNA.

    Η μούχλα προκαλεί επίσης ανισορροπία του βακτηριακού περιβάλλοντος σε ένα σπίτι και διευκολύνει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

  •  Αντιβακτηριακά προϊόντα: Θα πίστευε κανείς ότι με εκατοντάδες χιλιάδες μύκητες και βακτήρια στο περιβάλλον μας, η χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων θα ήταν μια σωστή κίνηση από μέρους μας, αλλά αποδεικνύεται ότι ισχύει το αντίθετο.

    Οι έρευνες δείχνουν ότι το απλό σαπούνι και το νερό είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα αντιβακτηριακά προϊόντα, και πιθανώς και πολύ πιο ασφαλές! Η έκθεση σε αντιβακτηριδιακά σαπούνια μπορεί να αλλάξει το δέρμα και το μικροβίωμα του εντέρου μας. Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον ότι το μικροβίωμα του σώματος επηρεάζει την έκφραση των γονιδίων, αυτό είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση!

    Με τον ίδιο τρόπο, η χρήση αντιβακτηριακών και απολυμαντικών προϊόντων στο σπίτι μπορεί να αλλάξει το οικιακό μικροβίωμα. Καθώς η έρευνα αποκαλύπτει όλο και περισσότερα για την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με τα μικρόβια, η κατανόηση και η χρήση ασφαλών προϊόντων καθαρισμού γίνεται όλο και πιο σημαντική.

  • Παρασιτοκτόνα: Μελέτες δείχνουν ότι η έκθεση σε φυτοφάρμακα αλλάζει το μικροβίωμα του σώματος και αυτό ισχύει και για το μικροβίωμα του σπιτιού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ψεκάζουν παρασιτοκτόνα στο σπίτι και περιμετρικά αυτού σε τακτική βάση.

    Πώς εισέρχονται στο σπίτι; Φοράτε ποτέ παπούτσια μέσα στο σπίτι; Ακόμα κι αν δεν ψεκάζουμε τις αυλές μας, μελέτες δείχνουν ότι το να φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτι μπορεί να μεταφέρει πολλά δυσάρεστα στοιχεία από όταν ήμασταν έξω και κυκλοφορούσαμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να βελτιώσετε το οικιακό μικροβίωμα

Τώρα, ας μιλήσουμε για μερικά απλά και πρακτικά βήματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμα του σπιτιού:

  • Προσθέστε καλά βακτήρια στο περιβάλλον

Ειδικά αν ξεκινάμε με γνωστούς παράγοντες που βλάπτουν το οικιακό μικροβίωμα, όπως η μούχλα, τα παρασιτοκτόνα ή την έντονη χρήση αντιβακτηριακών προϊόντων, μπορεί να έχει νόημα να ξεκινήσουμε προσθέτοντας ευεργετικά φιλικά μικρόβια στο σπίτι μας. Μια πολύ καλή λύση είναι το MikroVeda ProbiotiX Clean, με 16 στελέχη μικροοργανισμών, ένα απόλυτα ασφαλές βιολογικό και φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης με Ενεργούς Μικροοργανισμούς.

  • Βγάλτε τα παπούτσια μέσα (και έξω επίσης)

Σε πολλές χώρες υπάρχει η παράδοση να βγάζουν τα παπούτσια πριν μπούν σε ένα σπίτι. Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και κάποιοι καλοί λόγοι υγείας γι' αυτό, ειδικά ανάλογα με το πού ζείτε. Σκεφτείτε το εξής: περπατάμε όλη μέρα έξω και πιθανότατα σε γρασίδι που έχει ψεκαστεί με ζιζανιοκτόνα και φυτοφάρμακα. Όταν φοράμε παπούτσια μέσα στο σπίτι, όλα αυτά τα πράγματα εισέρχονται στο σπίτι και στα πατώματα όπου παίζουν τα παιδιά και τα κατοικίδιά μας.

  • Χρησιμοποιήστε φυσικά προϊόντα καθαρισμού

Τα αντιβακτηριακά καθαριστικά – απολυμαντικά, σκοτώνουν ακόμη και τα ωφέλιμα βακτήρια στο περιβάλλον του σπιτιού μας και αλλοιώνουν το μικροβίωμα του. Φυσικά, όλοι μας πρέπει να διατηρούμε τα σπίτια μας καθαρά... και σε αυτό το σημείο έρχονται τα φυσικά καθαριστικά. Τα φυσικά καθαριστικά, όπως τα φυσικά σαπούνια και το νερό, είναι αρκετά αποτελεσματικά για να καθαρίσουν σε βάθος όταν αυτό χρειάζεται, ενώ παράλληλα δεν έχουν μακροπρόθεσμα αρνητική επίδραση στο μικροβίωμα του σπιτιού. Μια εξαιρετική λύση είναι το MikroVeda ProbiotiX Clean, με 16 στελέχη μικροοργανισμών. Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (6 μήνες μετά το άνοιγμα) και είναι αρκετά οικονομικό καθώς μπορεί να αραιωθεί με νερό πριν τη χρήση. Έχει γλυκό, φρουτώδες άρωμα με ισχυρές πολυοργανικές καλλιέργειες και Vegan πρώτες ύλες - 100% φυσικό και απολύτως βιώσιμο (χωρίς χημικά). Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι ουσιαστικά να αποικίζει το οικιακό μας περιβάλλον με δισεκατομμύρια φιλικά μικρόβια τα οποία τρέφονται με τα παθογόνα μικρόβια αλλά και με βρωμιές, σκόνη, λίπη, νεκρά κύτταρα κ.α.  Μπορούμε επίσης να το προσθέσουμε διαλυμένο με νερό σε νεφελοποιητή χώρου ώστε να αλλάξει και το μικροβίωμα του χώρου που αναπνέουμε.

  • Αυξήστε τα δικά σας ωφέλιμα βακτήρια

Επηρεάζουμε και επηρεαζόμαστε από το μικροβιακό μας περιβάλλον, οπότε όσο περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια φιλοξενούμε, τόσο περισσότερα έχει και το περιβάλλον μας. Μερικοί καλοί τρόποι για να αυξήσετε τα δικά σας ωφέλιμα βακτήρια είναι μέσω τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, έκθεση σε υγιείς οργανισμούς με βάση το έδαφος και χρήση μόνο φυσικών σαπουνιών.

  • Απολυμάνετε μόνο όταν είναι πραγματικά απαραίτητο

Αποφύγετε τα απολυμαντικά, τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Οι συνήθεις οικιακές ακαθαρσίες δεν δικαιολογούν στην πραγματικότητα τα μεγάλα «όπλα». Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα απολυμαντικά είναι πολύ πιο επιβλαβή, έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώσουν. Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι τουαλέτες δεν είναι τόσο επικίνδυνες όσο νομίζετε. Τα βακτήρια από τα κόπρανα πρέπει να καταποθούν για να προκαλέσουν μόλυνση.

Όταν κάνετε απολύμανση, ξεκινήστε με υπεροξείδιο του υδρογόνου (κοινώς οξυζενέ). Σκοτώνει τους ιούς, τα βακτήρια και τους μύκητες και είναι το ασφαλέστερο φυσικό απολυμαντικό που υπάρχει. Να θυμάστε όμως ότι μετά από κάθε αποστείρωση χρειάζεται να γίνει και αποικισμός με φιλικά βακτήρια – όπως ακριβώς κάνουμε και στο σώμα μας μετά από χρήση αντιβίωσης.

 

Μεγάλος κεραμικός σωλήνας 3,5 cm x 17,5 cm MikroVeda με ενζυμωμένους μικροοργανισμούς

73.80 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda ProBiotiX Clean – Βιολογικό και φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης με Ενεργούς Μικροοργανισμούς 1L

13.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda Μπάλα πλυσίματος πλυντηρίου με κεραμικά μικροοργανισμών

25.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda BOKASHI 1,3 kg νωπό, βιολογικό, σε ανακυκλώσιμη σακούλα με βαλβίδα αρώματος

10.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Σετ κάδων για κομποστοποίηση στη κουζίνα (home bokashi)

99.00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Κεραμικό φλιτζάνι για καφέ με ενζυμωμένους μικροοργανισμούς MikroVeda

24.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Νεφελοποιητής 300ml all rounder 360°

9.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ
μακέτα Clean

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *