Posts

Το κρύο, η γρίπη και το έντερο

Έντερο, υγεία

Εντερικό μικροβίωμα

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν  ότι ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα μπορεί να είναι η καλύτερη άμυνα του ανοσοποιητικού μας.

Τι είναι όμως το «μικρόβιωμα του εντέρου»; Είναι το σύνολο των μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων που βρίσκονται στο έντερο καθώς και των συνολικών γενετικών τους πληροφοριών. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας (σωματικής, συναισθηματικής, νοητικής) καθώς και στην πρόληψη της ανάπτυξης ασθενειών.

Ενώ ο γαστρεντερικός σωλήνας κάποτε θεωρούνταν απλώς ως ένα πεπτικό όργανο, οι νέες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει τον επιστημονικό κόσμο να αναρωτιέται για τον αντίκτυπο της μικροχλωρίδας του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και τις ασθένειες. Το μικροβίωμα του εντέρου γίνεται πλέον γνωστό για το ρόλο του στο μεταβολισμό, την ανοσολογική άμυνα και τη συμπεριφορά μας.

Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης (μετά τον COVID) είναι κάτι πρωτόγνωρο, επομένως υπάρχει ανάγκη να εστιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στη πρόληψη αλλά και να χτίσουμε έναν οργανισμό έτοιμο να ανταπεξέλθει και να θεραπεύσει. Αυτό θα το πετύχουμε προετοιμάζοντας το έντερό μας!

 

Προβιοτικά

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως «ζωντανούς μικροοργανισμούς που προσφέρουν οφέλη για την υγεία στον ξενιστή όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες».

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά και η υγεία του εντέρου μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης, αλλά τι σχέση έχει αυτό με την ανοσία; Και όμως μεγάλη! Οι ερευνητές, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έχουν βρει ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των βακτηρίων που κατοικούν στο μικροβίωμα του εντέρου μας. Αυτό είναι λογικό αφού ένα σημαντικό ποσοστό του ανοσοποιητικού μας βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα - στο έντερο μας.

Ακόμη και τώρα, ο ιατρικός τομέας διερευνά τι μπορούν να κάνουν τα προβιοτικά για τις αυτοάνοσες ασθένειες, τον καρκίνο και τη νευρολογική μας υγεία. Όμως, τα προβιοτικά μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, βοηθώντας μας να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα και να αναρρώσουμε πιο γρήγορα από το τρομακτικό κρυολόγημα και τη γρίπη.

 

Όλοι μας έχουμε βιώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης μέχρις ενός σημείου, αλλά τι ακριβώς συμβαίνει για να δημιουργηθούν αυτά τα συμπτώματα; Η καταρροή, οι πονοκέφαλοι, ο πονόλαιμος, ο βήχας, η αδυναμία, η δυσφορία, ο πυρετός, τα ρίγη και οι επακόλουθες λοιμώξεις είναι όλα εξαιτίας μιας ιογενούς λοίμωξης στην ανωτέρα αναπνευστική οδό.

 

Επειδή η αιτία όλης αυτής της δυστυχίας για το κρυολόγημα και τη γρίπη είναι ένας ιός, τα αντιβιοτικά δεν είναι η θεραπεία που αναζητούμε καθώς δεν μπορούν να βοηθήσουν. Οι αντιβιώσεις έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων - όχι ιογενών λοιμώξεων.

Ωστόσο, εάν έχουμε βακτηριακή λοίμωξη, και χρειαστεί να πάρουμε αντιβίωση, χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι τα αντιβιοτικά καταστρέφουν εκτός από τα παθογόνα και τα φιλικά βακτήρια στο σώμα, δίνοντας ελεύθερο χώρο και διαθέσιμη τροφή για στα παθογόνα να πολλαπλασιαστούν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν λαμβάνουμε αντιβίωση να βοηθάμε τον οργανισμό μας με ένα ποιοτικό προβιοτικό σκεύασμα με όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη.

Είναι γνωστό ότι μια υγιής μικροχλωρίδα (δηλαδή με τεράστια βακτηριακή ποικιλομορφία πολλών καλών μικροβίων) συμβάλλει στην υγεία μας. Θέλετε να είστε υγιείς; Τότε θα πρέπει να φροντίσετε τα φιλικά βακτήρια του εντέρου σας.

 

Τα πλεονεκτήματα των προβιοτικών

 

Οι ερευνητές έχουν περιγράψει τον ρόλο των φιλικών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου μας ως υπερασπιστές που περνούν τη ζωή τους «απεκκρίνοντας τεράστιες ποσότητες αντισωμάτων στο έντερο» στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντιδρά σε εξωτερικούς μικροβιακούς εισβολείς. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα προβιοτικά.

 

Μια μελέτη παιδιών από την Κροατία που πήγαιναν σε παιδικούς σταθμούς χορήγησε στα μισά παιδιά προβιοτικά και στα άλλα μισά εικονικό φάρμακο. Μετά από τρεις μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπαιρναν προβιοτικά είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Και όσοι έπαιρναν προβιοτικά και ανέπτυξαν λοιμώξεις είχαν μειωμένο αριθμό ημερών συμπτωμάτων.

 

Σουηδοί ερευνητές πραγματοποίησαν μια μελέτη σε 272 ενήλικες. Διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε εικονικά φάρμακα, η ομάδα που χρησιμοποίησε προβιοτικά παρουσίασε τα ηπιότερα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης και μείωσε τη διάρκεια της λοίμωξης. Οι περιπτώσεις κρυολογήματος και γρίπης μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν προβιοτικά ήταν κατά μέσο όρο 6,2 ημέρες σε σύγκριση με τη διάρκεια 8,2 ημερών των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

 

Ας εστιάσουμε στη πρόληψη και ας ενισχύσουμε το έντερο μας και κατ’ επέκταση το ανοσοποιητικό μας αυτή την εποχή των κρυολογημάτων και της γρίπης και ας προετοιμαστούμε με προβιοτικά για καλύτερη ποιότητα ζωής. Λιγότερες ημέρες ασθενείας σημαίνουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο και ποιος δεν θα ήθελε πιο ήπια συμπτώματα!

 

Ποια προβιοτικά να επιλέξω;

Υπάρχουν πάρα πολλές εταιρείες και πάρα πολλά σκευάσματα τα οποία όλα υπόσχονται θαύματα αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Επιλέγουμε ποιοτικά προβιοτικά σκευάσματα και προτιμάμε τα υγρά τα οποία αποτελούνται από ήδη ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι έχουν υποστεί ζύμωση (και δεν χρειάζεται να ενεργοποιηθούν μετά από τεχνητές διαδικασίες ψύξης ή αποξήρανσης). Μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης παράγονται πολύτιμα ένζυμα, βιταμίνες και βιοδραστικές φυτικές ουσίες, τα οποία είναι ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμα για τα κύτταρα και τις διαδικασίες του οργανισμού μας και τα οποία μπορούν να απορροφηθούν άμεσα από τους βλεννογόνους του σώματος αποικίζοντας κάθε σημείο από το οποίο περνάνε.

 

 

Πρεβιοτικό / Προβιοτικό MikroVeda Life (με 22 βότανα) 500ml

37.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

M33+, το υψηλής ποιότητας μικροβιοτικό σπρέι στόματος

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

M33+ Kids – 2 σε 1 Πρεβιοτικό και Προβιοτικό 50ml

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Ferment Starter – Πολυχρηστικός εκκινητής ζύμωσης 250ml

14.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *