Γανόδερμα – Ένα μανιτάρι μαγικό!

Το Γανόδερμα είναι ένα μανιτάρι, που ανήκει στην οικογένεια μυκήτων Polyporacea. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως ως «το μανιτάρι της αθανασίας» στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και άλλες ασιατικές χώρες εδώ και 2000 χρόνια. Το όνομά του το έχει πάρει από την αρχαία ελληνική λέξη “γανός” που σημαίνει γυαλισμένος, λαμπερός.

Το Γανόδερμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών εδώ και πολλά χρόνια. Στη παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχουν πάνω από 2000 έγγραφα στην αγγλική γλώσσα και περισσότερα από 7000 έγγραφα στην κινέζικη γλώσσα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1987 και 2017.  Οι βασικές κατηγορίες αρθρογραφία αφορούν την ανοσορρύθμιση (25,60%) και τη θεραπεία του καρκίνου (21,40 %).

Οι ανοσορρυθμιστικές πρωτεΐνες και οι πολυσακχαρίτες είναι οι βασικοί βιοδραστικοί παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου. Τα αποτελέσματά δείχνουν ότι το Γανόδερμα έχει μια εφαρμογή ευρέος φάσματος για τη θεραπεία του καρκίνου μέσω της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το Γανόδερμα είναι ουσιαστικά ένας μύκητας. Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως «σκληρό» και «ξυλώδες» με πικρή γεύση. Το μέρη που βρίσκονται πάνω από το έδαφος καθώς και τμήματα του γανοδέρματος που βρισκονται κάτω από το εδάφους χρησιμοποιούνται ως φάρμακο.

Το Γανόδερμα χρησιμοποιείται για καρκίνο, γήρανση, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την πρόληψη ή τη θεραπεία λοιμώξεων και για πολλούς άλλους λόγους.

Σε συνδυασμό με άλλα βότανα, το Γανόδερμα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη. Επίσης σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιούς, όπως ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV), ο έρπης των γεννητικών οργάνων και τα κρυώματα.

 Πώς λειτουργεί;

Το Γανόδερμα περιέχει χημικές ουσίες που φαίνεται να έχουν μια ποικιλία δυνητικά ευεργετικών επιδράσεων, όπως δραστηριότητα κατά των όγκων (καρκίνος) και ευεργετικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 Χρήσεις & Αποτελεσματικότητα

Διευρυμένος προστάτης (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, BPH). Οι άνδρες με διογκωμένο προστάτη συχνά έχουν ουροποιητικά συμπτώματα. Η λήψη εκχυλίσματος Γανοδέρματος μπορεί να βελτιώσει ορισμένα συμπτώματα, όπως η ανάγκη ούρησης συχνά ή άμεσα.

Κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη σκόνης Γανοδέρματος μειώνει την κούραση σε άτομα με καρκίνο του μαστού.

Μη καρκινικοί όγκοι στο παχύ έντερο και στο ορθό (ορθοκολικά αδενώματα). Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη εκχυλίσματος Γανοδέρματος μπορεί να μειώσει τον αριθμό και το μέγεθος αυτών των όγκων.

Φραγμένες αρτηρίες. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη εκχυλίσματος Γανοδέρματος μειώνει τον πόνο στο στήθος και την δύσπνοια σε άτομα με φραγμένες αρτηρίες.

Έρπης γεννητικών οργάνων. Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη ενός μείγματος Γανοδέρματος και άλλων συστατικών βοηθά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την επούλωση των κρουσμάτων έρπητα.

Ηπατίτιδα Β. Πρώιμη έρευνα δείχνει ότι η λήψη Γανοδέρματος μειώνει το ποσοστό του ιού της ηπατίτιδας Β στον οργανισμό. Αυτό το προϊόν φαίνεται επίσης να βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος σε άτομα με αυτήν την πάθηση.

Κρυώματα. Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη γανοδέρματος μειώνει το χρόνο που απαιτείται για να θεραπευτεί το κρύωμα.

HPV (ιός ανθρώπινου θηλώματος). Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ενός συνδυασμού γανοδέρματος και μανιταριού Coriolus μειώνει τις ποσότητες του ιού HPV στο στόμα.

Υψηλή πίεση του αίματος. Η επίδραση του μανιταριού reishi στην αρτηριακή πίεση είναι αντιφατική. Η λήψη Γανοδέρματος δεν φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με ελαφρώς υψηλή αρτηριακή πίεση. Φαίνεται όμως ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με πιο σοβαρή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Καρκίνος του πνεύμονα. Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη Γανοδέρματος δεν συρρικνώνει τους όγκους των πνευμόνων, αλλά φαίνεται να βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και την ποιότητα ζωής σε άτομα με καρκίνο του πνεύμονα.

Πόνος που σχετίζεται με έρπητα ζωστήρα. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι εκχυλίσματα ζεστού νερού Γανοδέρματος μειώνουν τον πόνο όταν η συμβατική θεραπεία δεν λειτουργεί.

Προστατευτικές ιδιότητες ενάντια στην ακτινοβολία και τις επικίνδυνες ακτίνες UV.

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό του Γανοδέρματος είναι η παρουσία των triterpene ενώσεων. Αυτές έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του άσθματος και άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Επίσης, αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης στο σώμα, καθιστώντας reishi μια αποτελεσματική θεραπεία για αλλεργικές αντιδράσεις. Η Triterpenes πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την παραγωγή μια κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και την ανακούφιση από το άγχος με την ενίσχυση των επινεφριδίων. Το Γανόδερμα μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο για το άγχος και την αϋπνία.

Επίσης χρήση του Γανοδέρματος ενδείκνυται για:

Άσθμα και βρογχίτιδα

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (CFS)

Κούραση

Η νόσος του HIV

Διαταραχές νεφρών

Ηπατική νόσος

Δηλητηρίαση

Καρκίνος του προστάτη

Έλκος στομάχου

Στρες

Πρόβλημα ύπνου (αϋπνία)

Ιογενείς λοιμώξεις

Παρενέργειες & ασφάλεια

Το μανιτάρι Reishi μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες όπως ξηρότητα του στόματος, του λαιμού και της ρινικής περιοχής μαζί με φαγούρα, στομαχικές διαταραχές, ρινορραγίες και αιματηρά κόπρανα. Η κατανάλωση κρασιού reishi μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα. Η αναπνοή σε σπόρια reishi μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις:

Κύηση και θηλασμός: Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της λήψης μανιταριού reishi εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Διαταραχή αιμορραγίας: Υψηλές δόσεις μανιταριών reishi μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ορισμένα άτομα με ορισμένες αιμορραγικές διαταραχές.

Χαμηλή αρτηριακή πίεση: Το μανιτάρι Reishi φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να επιδεινώσει τη χαμηλή αρτηριακή πίεση και να επηρεάσει τη θεραπεία. Εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ χαμηλή, είναι καλύτερο να αποφύγετε το μανιτάρι reishi.

Διαταραχή πήξης του αίματος που ονομάζεται θρομβοπενία: Υψηλές δόσεις μανιταριών reishi μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε άτομα με θρομβοπενία. Εάν έχετε αυτήν την κατάσταση, μην χρησιμοποιείτε μανιτάρι reishi.

Χειρουργική επέμβαση: Υψηλές δόσεις μανιταριών reishi μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ορισμένα άτομα εάν χρησιμοποιηθούν πριν ή κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε μανιτάρι reishi τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν από μια προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.

Για την Ιπποκράτεια Διαβίωση

Νίκος Γ. Δαφόπουλος – Σύμβουλος Ορθού Τρόπου Ζωής & Διατροφής, Διπλωματούχος του Κέντρου Έρευνας CE.RE.D.OR -«Vie et Action» Γαλλίας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε βιολογικό Γανόδερμα από την Ιπποκράτεια Διαβίωση πατώντας εδώ

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *