Posts

Μαζί με τον χειμώνα πλησιάζει και η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Πώς τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη για τις ιώσεις και τα μικρόβια;

ιώσεις

Μαζί με τον χειμώνα πλησιάζει και η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Πώς τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη για τις ιώσεις και τα μικρόβια;

Καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, οι ιώσεις, τα κρυολογήματα και οι γρίπες αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνά. Είναι πολύ πιο πιθανό να κολλήσετε μια ιογενή ασθένεια το χειμώνα από ό,τι άλλες εποχές του χρόνου. Ο κρύος, ξηρός αέρας τους χειμερινούς μήνες παρέχει τις βέλτιστες συνθήκες για την εξάπλωση των ιών. Οι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να συγκεντρωθούν σε εσωτερικούς χώρους (παιδιά στο σχολείο ή εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους), δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για να εξαπλωθούν οι ιοί και τα μικρόβια. Το κρυολόγημα είναι ενοχλητικό, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σοβαρό. Το κρυολόγημα μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία—ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Tο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα από παθογόνους παράγοντες όπως μικρόβια και ιούς. Όταν ένα παθογόνο βακτήριο εισέρχεται στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται ενεργοποιώντας διάφορα ανοσοκύτταρα, όπως λευκά αιμοσφαίρια, που μπορούν να αναγνωρίσουν και να καταστρέψουν το παθογόνο. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί μερικές φορές να αντιδράσει υπερβολικά σε παθογόνα, οδηγώντας σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών.

Σε μία πρώτη φάση τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης βελτιώνοντας τη λειτουργία φραγμού της αναπνευστικής οδού. Η αναπνευστική οδός έχει ένα στρώμα βλέννας που βοηθά στην παγίδευση παθογόνων μικροοργανισμών και στην αποτροπή της εισόδου τους στο σώμα. Ωστόσο, όταν η αναπνευστική οδός είναι ξηρή ή έχει φλεγμονή, αυτή η λειτουργία φραγμού μπορεί να διακυβευτεί, καθιστώντας ευκολότερη την είσοδο παθογόνων στο σώμα. Υπάρχουν μελέτες που προτείνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της παραγωγής και της ποιότητας της βλέννας στην αναπνευστική οδό, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων. Η επιστήμη έχει προχωρήσει και πλέον υπάρχουν και υγρά προβιοτικά σε σπρέι που είναι εστιασμένα στη πρόληψη του άνω αναπνευστικού. Ένα τέτοιο είναι το και το ενζυμωμένο πρε-προβιοτικό MikroVeda M33+ που βγαίνει σε 3 εκδόσεις -κλασσική/για παιδιά/για καπνιστές- το οποίο περιέχει 34 στελέχη ενεργών μικροοργανισμών και το οποίο αποικίζει κυρίως το μικροβίωμα του στόματος, του λάρυγγα και του φάρυγγα δημιουργώντας ένα φυσικό φραγμό εμποδίζοντας τα παθογόνα να εισχωρήσουν στο σώμα και να δημιουργήσουν λοιμώξεις.

Εκτός από αυτούς τους μηχανισμούς, τα προβιοτικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και υποστηρίζοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων. Για παράδειγμα, ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχει βρεθεί ότι παράγουν αντιμικροβιακές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν να σκοτώσουν ή να αναστείλουν την ανάπτυξη παθογόνων. Άλλα στελέχη προβιοτικών μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ανοσοκυττάρων που ονομάζονται Τ-κύτταρα, να βοηθήσουν στην τόνωση της παραγωγής αντισωμάτων, τα οποία είναι πρωτεΐνες και να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των παθογόνων και στην πρόληψη τους από το να προκαλέσουν λοιμώξεις.  Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μπορούν να μειώσουν την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες είναι μόρια που μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή και τη βλάβη των ιστών.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα προβιοτικά εξίσου αποτελεσματικά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος ή στην πρόληψη των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Διαφορετικά στελέχη προβιοτικών μπορεί να έχουν διαφορετικά αποτελέσματα και η δόση και η σύνθεση του προβιοτικού συμπληρώματος μπορεί επίσης να είναι σημαντικά. Για αυτό είναι καλό όταν κάνουμε έρευνα για ποιο προβιοτικό να επιλέξουμε να κοιτάμε εκτός από τη ποσότητα των μικροοργανισμών και τη ποσότητα των στελεχών των μικροοργανισμών. Επίσης κοιτάμε να επιλέγουμε προβιοτικά τα οποία δεν έχουν δεχθεί επεξεργασία (αποξήρανση/ ψύξη/ παστερίωση). Υπάρχουν προβιοτικά με ζωντανούς μικροοργανισμούς τα οποία είναι σε υγρή μορφή και τα οποία απορροφώνται άμεσα από τους βλεννογόνους του στόματος, του λάρυγγα αλλά και το ph τους είναι αρκετά όξινο για να μπορέσουν να επιβιώσουν με ασφάλεια μέσα από τα γαστρικά υγρά. Το MikroVeda Life (με 22 βότανα) και το MikroVeda Life Pur (χωρίς βότανα – για όσους έχουν δυσανεξία στα βότανα) είναι 2 πρε-προβιοτικά τα οποία είναι 100% φυσικά, βιολογικά, χωρίς καμία επεξεργασία και έχουν 33 στελέχη Ενεργών Μικροοργανισμών που έχουν υποστεί ζύμωση.

Οι δυο βασικές ερωτήσεις που τίθενται είναι, (1) “Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τη μόλυνση από κάποιον ιό;” και (2) “Αν μολυνθώ, τι μπορώ να κάνω για να το καταπολεμήσω;” Είναι πλέον γνωστό ότι ο φαρμακευτικός κόσμος έχει λίγα να προσφέρει όταν πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις. Εάν κολλήσετε μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού όπως η γρίπη, υπάρχουν ένα ή δύο προϊόντα που μπορούν να συντομεύσουν την ασθένεια κατά μερικές ημέρες και υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματα. Αλλά όταν πρόκειται για την πρόληψη απέναντι στις ιώσεις ή τη διακοπή της εξέλιξης της ασθένειας , εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο θαυματουργό ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επομένως πρέπει να τεθεί το ερώτημα: Υπάρχει κάτι που ενισχύει την υπάρχουσα άμυνα του οργανισμού μας; Και η απάντηση είναι ΝΑΙ. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης.

Συνοψίζοντας

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και να μειώσουν τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Επηρεάζοντας την ισορροπία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνοντας τη λειτουργία φραγμού της αναπνευστικής οδού και υποστηρίζοντας τη φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι των παθογόνων, τα προβιοτικά μπορεί να είναι μια χρήσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της ανοσίας ενόψει της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα που έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε κλινικές μελέτες και να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα διατροφής.

Η επιστημονική ομάδα της Ιπποκράτειας Διαβιώσης

 

Πρεβιοτικό / Προβιοτικό MikroVeda Life (με 22 βότανα) 500ml

37.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

M33+, το υψηλής ποιότητας μικροβιοτικό σπρέι στόματος

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Σκεύασμα άμεσης ενίσχυσης ανοσοποιητικού Mzyme Royal Ferment Drink 500ml

124.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Ferment Starter – Πολυχρηστικός εκκινητής ζύμωσης 250ml

14.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *