Posts

Μικροβίωμα και Υγεία – Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα προβιοτικά για το μικροβίωμα;

mikrovioma

Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο σώμα μας και πάνω στο δέρμα μας! Αποτελείται από βακτήρια, μύκητες, παράσιτα, ιούς και άλλους μικροοργανισμούς για τους οποίους η επιστήμη γνωρίζει ακόμη ελάχιστα (τα περισσότερα ζουν στο έντερο σε περιβάλλον χωρίς οξυγόνο και αυτό καθιστά δύσκολη την αναπαραγωγή τους υπό εργαστηριακές συνθήκες).

Η φυσιολογική λειτουργία του μικροβιώματος συμβάλλει τα μέγιστα στη δημιουργία ισχυρού ανοσοποιητικού και βρίσκεται στο στόμα, τον οισοφάγο, το στομάχι, το δέρμα, τον εντερικό σωλήνα, λεπτό και παχύ έντερο (η γνωστή εντερική χλωρίδα).

Ακόμα και η βιομηχανία καλλυντικών έχει ανακαλύψει το θέμα και χρησιμοποιεί τη λέξη «μικροβίωμα δέρματος» αναπτύσσοντας πολλά προϊόντα με προβιοτικά. Είναι σαν να μας δόθηκε ένα νέο όργανο: Το «μικρόβιωμα». Ήδη από τη γέννηση σχηματίζεται το μικροβίωμα μας. Ένα βακτηριακό περίβλημα καλύπτει το σώμα μας και μας προστατεύει. Μέσω της διατροφής, της χειραψίας με άλλους ανθρώπους ή της σωματικής επαφής, το μικροβίωμά μας υπόκειται συνεχώς σε αλλαγές προς το καλύτερο (π.χ. επέκταση της μικροβιακής ποικιλότητας) ή προς το χειρότερο ( π.χ. συνεχής μονόπλευρη αύξηση μικροβιακών στελεχών μέσω ανθυγιεινής διατροφής).

Ακόμη και η μύτη συμβάλλει στο σχηματισμό ενός ισορροπημένου μικροβιώματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει πολυάριθμους μικροοργανισμούς που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας. Μελέτες δείχνουν ότι το στέλεχος Lactobacillus casei παρουσιάζει ειδικές προσαρμογές στις συνθήκες διαβίωσης στην ανθρώπινη μύτη και θα μπορούσε να προστατεύσει από τη χρόνια φλεγμονή του βλεννογόνου. Το ίδιο συμβαίνει και με το στόμα, καθώς το σάλιο παράγει τα πρώτα ένζυμα που ξεκινούν τη διαδικασία της πέψης (πρεβιοτικά).

Υπάρχουν οι ουδέτεροι, οι παθογόνοι («κακά» βακτήρια) και οι συμβιωτικοί μικροοργανισμοί («καλά» βακτήρια).

Όταν επικρατούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί το βακτηριακό περιβάλλον διαταράσσεται και δημιουργείται η ασθένεια.

 
Ανοσοποιητικό Σύστημα & Μικροβιακή Χλωρίδα

Η κατανάλωση βιομηχανικών τροφών, αλλά και φρέσκων τροφίμων που έχουν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα και παρασιτοκτόνα, το ψυχογενές στρες καθώς και η λήψη αντιβιοτικών και φαρμάκων επηρεάζει σημαντικά τη μικροβιακή χλωρίδα και τη σύσταση του μικροβιώματος του ανθρώπινου οργανισμού. Στις ανεπτυγμένες χώρες, λόγω αυξημένης αντισηψίας και ενισχυμένων συνθηκών υγιεινής, το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έρχεται σε επαφή με τα μικρόβια που χρειάζεται, για να ωριμάσει. Η ελλιπής έκθεση του ανοσοποιητικού σε φυσικά μικρόβια, είναι ένας από τους παράγοντες που οδηγούν σε αδυναμία αναγνώρισης των κυττάρων του εαυτού. Το ανοσοποιητικό “βλέπει” τα δικά του όργανα και ιστούς ως ξένα, τους επιτίθεται και έτσι αναπτύσσεται το αυτοάνοσο νόσημα.

 Το έντερο είναι το μεγαλύτερο ανοσολογικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύει το σώμα από ασθένειες και να αποκρούει ανεπιθύμητα παθογόνα βακτήρια. Η ποικιλία και η ποσότητα της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, ρυθμίζει την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μολύνσεις και φλεγμονές.

Εν ολίγοις, μπορεί να ειπωθεί ότι αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσεται αντίσταση. Εάν ένα άτομο με υγιές μικροβίωμα έρθει σε επαφή με άλλα, πιθανώς ακόμη και παθογόνα ή ανθεκτικά μικρόβια, αυτά μπορεί αρχικά να είναι λιγότερο επικίνδυνα για αυτόν εφόσον υπάρχει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς η βακτηριακή κοινότητα μέσα και πάνω στο σώμα θα διασφαλίσει να διατηρηθεί η ισορροπία. Όμως εάν η μικροβιακή ισορροπία έχει ήδη διαταραχθεί και το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο το άτομο κινδυνεύει ιδιαίτερα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας διενεργήθηκαν έρευνες που έδειξαν ότι η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού και η νόσηση με το νέο Sars-CoV-2 συνδέονται άμεσα με τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.


Μικροβιακή Χλωρίδα & Εγκέφαλος

Είναι πλέον γνωστό εδώ και καιρό πόσο σημαντικά είναι τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος, για την πέψη μας και για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα. Η ψυχική υγεία επηρεάζεται επίσης από τα βακτήρια. Για παράδειγμα, τα μυκοβακτήρια (Mycobacterium vaccae) βρίσκονται στη φύση και βοηθούν στη συγκέντρωση, την ηρεμία και τη μείωση του άγχους. Είναι ένας από τους λόγους που νιώθουμε πιο χαλαροί όταν είμαστε έξω στη φύση, ειδικά στο δάσος. Απλώς εισπνέουμε και τα βακτήρια δρουν άμεσα στο σώμα μας και στη διάθεσή μας.                 


Πρεβιοτικά & Προβιοτικά στην υπηρεσία της υγείας του ανθρώπου

Οι διάφορες συνθήκες διαβίωσης και ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν αναπληρώνουν πάντα τις ανάγκες του οργανισμού και για αυτό υπάρχει η ανάγκη για χρήση πρεβιοτικών (ένζυμα που χρησιμεύουν ως τροφή των μικροοργανισμών) και προβιοτικών (στελέχη μικροοργανισμών). Τα πρε και προβιοτικά σκευάσματα με ενεργούς μικροοργανισμούς τα οποία παράγονται με μία ειδική διαδικασία ζύμωσης και αποικίζουν το βακτηριακό περιβάλλον με τέτοιον τρόπο ώστε να επικρατούν, επαναφέροντας την ισορροπία σε διαταραγμένα περιβάλλοντα (δηλαδή όταν υπάρχει ασθένεια ή τοξίνωση του οργανισμού). Σύμφωνα με την Αρχή της Υπεροχής, τα σκευάσματα με ενεργούς μικροοργανισμούς έχουν την ιδιότητα να ενσωματώνουν ουδέτερους μικροοργανισμούς και να υποτάσσουν παθογενή βακτήρια. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται το μικροβίωμα ενός οργανισμού.

Οι ενεργοί μικροοργανισμοί MikroVeda δημιουργούνται μέσω απαλής ενζύμωσης μέχρι και έως ένα χρόνο με συντονισμένα στελέχη μικροοργανισμών που προκύπτουν ελεύθερα στη φύση, χωρίς να υποστούν ψύξη ή αποξήρανση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενζύμωσης, παράγονται τα πολύτιμα ένζυμα, οι βιταμίνες και οι βιοενεργές φυτικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τα κύτταρα και τις διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού. Διατίθενται σε υγρή μορφή και όχι σε κάψουλες γιατί εστιάζουν σε υψηλότερη ποιότητα και απορρόφηση και έχουν άμεση επίδραση στους βλεννογόνους. Επίσης είναι ήδη ενεργοποιημένοι και ζωντανοί, οπότε δεν χρειάζεται να φτάσουν στο έντερο για να ενεργοποιηθούν, το δε χαμηλό (όξινο) pH τους έχει σαν αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να επιβιώνουν στο γαστρικό πέρασμα και φτάνουν ζωντανοί στο έντερο.\

Επιστημονική ομάδα της Ιπποκράτειας Διαβίωσης

 

Ενζυμωμένο φυτικό καλλυντικό MikroVeda SKIN FOOD 50 ml

Original price was: €39.90.Current price is: €23.20. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Σκεύασμα άμεσης ενίσχυσης ανοσοποιητικού Mzyme Royal Ferment Drink 500ml

Original price was: €150.00.Current price is: €115.90. συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *