Posts

Ουρολοίμωξη και Προβιοτικά – Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης;

ouroloimoksi

Η ουρολοίμωξη είναι μία βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του ουροποιητικού συστήματος (ουροδόχος κύστη, ουρήθρα, ουρητήρας, νεφρά). Αν και το ουροποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο να εμποδίζει τα παθογόνα βακτήρια, αυτές οι άμυνες μερικές φορές αποτυγχάνουν, επιτρέποντας στους μικροσκοπικούς εισβολείς να επικρατήσουν και να δημιουργηθεί φλεγμονή η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε ουρολοίμωξη.

Συμπτώματα Ουρολοίμωξης

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από ουρολοίμωξη σε οποιαδήποτε ηλικία (από μωρά έως ηλικιωμένοι). Ο κίνδυνος αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε ενώ οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άνδρες. Υπολογίζεται ότι το 50-60% των γυναικών θα αναπτύξουν τουλάχιστον μία φορά ουρολοίμωξη στη ζωή τους. Μερικές φορές και η κληρονομικότητα παίζει επίσης ρόλο στην ευαισθησία.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Συχνουρία
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση
  • Αλλαγές στα ούρα – μυρωδιά, θόλωση ή παρουσία αίματος
  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα
  • Κόπωση/χαμηλή ενέργεια και πυρετός
  • Αποβολή πολύ μικρής ποσότητας ούρων παρά την έντονη ανάγκη για ούρηση

Αίτια ουρολοίμωξης

Οι ουρολοιμώξεις προκαλούνται από παθογόνα (επιβλαβή) βακτήρια που εισέρχονται στην περιοχή του ουροποιητικού συστήματος. Η πιο κοινά αποδεκτή θεωρία είναι ότι τα παθογόνα μικρόβια ταξιδεύουν από το έντερο στην ουρογεννητική οδό, μετατοπίζονται σε όλο το περίνεο και ανεβαίνουν στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. Σε αυτό το σημείο μπορεί να προκαλέσουν κυστίτιδα.

Οι επιστήμονες πίστευαν για πολλά χρόνια ότι το ουροποιητικό σύστημα ήταν αποστειρωμένο. Χάρη όμως στις προηγμένες τεχνολογίες της μεταγονιδιωματικής, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα μικρόβια αν και σε χαμηλό αριθμό υπάρχουν στο ουροποιητικό σύστημα.

Οι πιθανότητες να εμφανισθεί λοίμωξη του ουροποιητικού αυξάνονται με την μειωμένη πρόσληψη νερού και με τη μη τακτική ούρηση.

 

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το μικροβίωμα του ουροποιητικού συστήματος;

  • Φύλο
  • Ηλικία
  • Αφυδάτωση
  • Αντιβιοτικά
  • Ακράτεια
  • Σεξουαλική δραστηριότητα
  • Επίπεδα σακχάρου στο αίμα & διαβήτης
  • Κολπική υγεία

Θα μπορούσαν επίσης να είναι πολλοί περισσότεροι. Οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο. Είναι πιθανό, παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του κόλπου επίσης να επηρεάζουν την υγεία του ουροποιητικού (ορμόνες, αρωματικά προϊόντα, στενά ρούχα, πλύσιμο κ.λπ.). Αυτό υποστηρίζεται από μια μελέτη του 2009, στην οποία οι ερευνητές έδειξαν ότι οι γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ουρολοίμωξη. Αυτό ίσως να εξηγεί γιατί πολλές οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο ουρολοίμωξης. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, ο αριθμός των γαλακτοβακίλλων στην κολπική οδό μειώνεται επίσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα βακτηριακής κολπίτιδας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αντιβιοτικά επηρεάζουν το μικροβίωμα του ουροποιητικού συστήματος, καθώς βλάπτουν τους οργανισμούς στο έντερο και την κολπική οδό. Δεν μπορούν να εστιάσουν μόνο στα παθογόνα και ως εκ τούτου σκοτώνουν και αναστέλλουν και τα φιλικά βακτήρια. Όταν συμβεί αυτό, ο οργανισμός οδηγείται σε βακτηριακή ανισορροπία (δυσβίωση) με αποτέλεσμα επιβλαβή βακτήρια να δημιουργηθούν και να καταστήσουν το άτομο ευάλωτο σε μολύνσεις.

Ποιος ο ρόλος του μικροβιώματος του ουροποιητικού συστήματος;

Η σημασία του μικροβιώματος έχει μελετηθεί εκτενώς στο έντερο και στον κόλπο, όμως γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη σημασία του μικροβιώματος του ουροποιητικού. Καθώς η ουρήθρα ανοίγει προς το εξωτερικό περιβάλλον, το ουροποιητικό σύστημα είναι δυνητικά πιο εκτεθειμένο και ευάλωτο. Το μικροβίωμα του ουροποιητικού μπορεί να προσφέρει προστατευτικά οφέλη.

Στο έντερο και στην κολπική οδό, το μικροβίωμα υποστηρίζει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους, ένας από τους οποίους είναι η προστασία από παθογόνα μικρόβια. Αυτό πιστεύεται ότι συμβαίνει και στο ουροποιητικό σύστημα. Τα φιλικά βακτήρια μπορούν να προσκολληθούν και να επενδύσουν τα επιθηλιακά κύτταρα στο ουροποιητικό σύστημα. Αυτό σχηματίζει ένα προστατευτικό φραγμό, εμποδίζοντας τη σύνδεση παθογόνων οργανισμών και μειώνοντας τον κίνδυνο σχηματισμού βιοϋμένα.

Τα φιλικά βακτήρια μπορούν επίσης να ανταγωνιστούν τα παθογόνα και να παράγουν αντιμικροβιακές ουσίες όπως γαλακτικό οξύ και βακτηριοσίνες. Αυτό μπορεί να μειώσει τον συνολικό κίνδυνο μόλυνσης από παθογόνους παράγοντες.

Στο έντερο, το μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Υπάρχουν κάποια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στο ουροποιητικό σύστημα, αλλά έχει γίνει λίγη έρευνα που τεκμηριώνει αυτή τη σχέση.

Κάτι ακόμη που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη είναι ότι το μικροβίωμα των ούρων θα έρθει σε επαφή με υψηλά επίπεδα τοξινών. Οι τοξίνες που έχουν αφαιρεθεί από την κυκλοφορία του αίματος μέσω του φιλτραρίσματος των νεφρών αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ των τοξινών και των μικροβίων μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους ασθενειών.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, εάν τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παρέμβαση στο μικροβίωμα του εντέρου και του κόλπου, τότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στο μικροβίωμα του ουροποιητικού για ουρολοιμώξεις!

Γιατί να χρησιμοποιήσω πρε/προβιοτικά MikroVeda

Τα πρε/προβιοτικά MikroVeda αποτελούν ένα σκεύασμα ενεργών μικροοργανισμών που περιέχει τόσο πρεβιοτικά όσο και προβιοτικά. Μέσα από τις ζυμώσεις που υφίστανται σε ένα περιβάλλον που μιμείται το έντερο, είναι σε θέση να πολλαπλασιαστούν άμεσα, δημιουργώντας ένα βέλτιστο περιβάλλον ζωντανών βακτηρίων, τα οποία απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. Είναι σε υγρή μορφή και το χαμηλό τους ph τα καθιστά ανθεκτικά στα γαστρικά υγρά ενώ επειδή είναι ενζυμωμένα είναι έτοιμα για άμεση αφομοίωση από τον οργανισμό.

Πιο εστιασμένα στην ουρολοίμωξη, οι ενεργοί μικροοργανισμοί έχουν πολύ καλή επίδραση στο μικροβίωμα τόσο του κόλπου όσο και του προστάτη που αποτελεί δεξαμενή πολλών βακτηριακών, ιικών και μυκητιακών κοινοτήτων που αποικίζονται συνήθως από βακτήρια του εντέρου. Η ενίσχυση του μικροβιώματος του ουροποιητικού συστήματος λόγω της υγρής σύστασης γίνεται και μέσω των βλεννογόνων του στόματος. Ως πρόσθετη εφαρμογή, ο ψεκασμός με το MikroVeda M33+ τοπικά (απευθείας στα γεννητικά όργανα) έχει αποδειχθεί επίσης πολύ θετικός σε πρακτικές δοκιμές.

Επιστημονική ομάδα της Ιπποκράτειας Διαβίωσης

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή η Ιπποκράτεια Διαβίωση Κοιν.Σ.Επ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση

Πηγές:

Dr Kate Stephens PhD Food and Microbial Sciences; Gut Microbiology (University of Reading), BSc Medical Microbiology

Science and Health Department MikroVeda; (Gut microbiome experts; Micronutrient coaches)

Πρεβιοτικό / Προβιοτικό MikroVeda Life (με 22 βότανα) 500ml

37.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Πρεβιοτικό / Προβιοτικό MikroVeda Life Pur 500ml

34.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

M33+, το υψηλής ποιότητας μικροβιοτικό σπρέι στόματος

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

M33+ Kids – 2 σε 1 Πρεβιοτικό και Προβιοτικό 50ml

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Κεραμικά MikroVeda ενζυμωμένα

From 10.00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Κεραμικό φλιτζάνι για καφέ με ενζυμωμένους μικροοργανισμούς MikroVeda

24.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Ενζυμωμένο φυτικό καλλυντικό MikroVeda SKIN FOOD 50 ml

35.80 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Σκεύασμα άμεσης ενίσχυσης ανοσοποιητικού Mzyme Royal Ferment Drink 500ml

124.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda Μαύρη βιολογική Μελάσσα Ζαχαροκάλαμου 270γρ

6.60 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Ferment Starter – Πολυχρηστικός εκκινητής ζύμωσης 250ml

14.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Μ33+ Strong Mint για καπνιστές 2 σε 1 Πρεβιοτικό και Προβιοτικό 50ml

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Ζεόλιθος – φυσικό ορυκτό 1,5kg

28.00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *