Posts

Προστάτης – διατροφική πρόληψη

προστάτης

Η καλύτερη θεραπεία πρίν εκδηλωθούν προβλήματα με τον Προστάτη, ένα από τα οποία είναι η και η Κ.Υ.Π (καλοήθης υπερπλασία του προστάτη), είναι η πρόληψη όπως μας λέει και ο Ιπποκράτης.

Γενικά αποφεύγουμε γαλακτοκομικά αγελάδος, κόκκινα κρέατα, σαλαμικά, ζάχαρες ( γιατί διπλασιάζουν τον κίνδυνo προστατικού Ca). Καταναλώνουμε πολυακόρεστα λάδια βιολογικά. Αποφεύγουμε ζωϊκά λίπη και καπνιστά προϊόντα. Ο καφές, το μαύρο τσάι, η κόκα κόλα και τα αεριούχα ποτά σκληραίνουν τα κύτταρα του Προστάτη. Οι ισοφλαβόνες της σόγιας φαίνεται να ισορροπούν τις ορμόνες των ανδρών (γάλα, tofu κ.τ.λ.).  Οι τομάτες με το όμορφο κόκκινο χρώμα τους και με το λυκοπένιό τους μειώνουν τον κίνδυνο επιθετικού προστατικού καρκίνου κατά 35%. To λυκοπένιο είναι υλικό της οικογένειας καροτενοϊδών, άφθονο στην τομάτα. Μια από τις ιδιότητές του είναι να διαλύει τα λίπη. Καλό είναι να καταναλώνεται μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Ένα κουταλάκι του καφέ συμπυκνωμένος χυμός τομάτας λειτουργεί προληπτικά. Οι μέχρι τώρα υπάρχουσες έρευνες για το λυκοπένιο το συσχετίζουν με χαμηλό PSA. 

Τα σταυρανθή όπως μπρόκολο, λάχανο, ρεπάνι περιέχουν προστατευτικές ουσίες για τον Προστάτη. Επίσης τα υψηλά επίπεδα σελινίου στο αίμα συσχετίζονται με τη μείωση κατά 50% του προστατικού καρκίνου.

Λιτό βραδυνό:

Προτιμάμε λαχανικά και σούπες. Αποφεύγουμε τροποποιημένες και βιομηχανοποιημένες τροφές. Επιλέγουμε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Όσον αφορά το Μαγνήσιο να έχουμε υπ΄όψη μας πως η παρουσία του είναι απαραίτητη ως αναγκαία καθώς αυξάνεται η ηλικία μας και για την προστασία από 17 ειδών καρκίνου αλλά και επειδή η έλλειψή του δεν επιτρέπει τη λειτουργία άλλων διεργασιών και βιταμινών στον οργανισμό μας όπως η βιταμίνη D, το ασβέστιο και άλλα…Υπάρχει σχετικό άρθρο Μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D & Κ2 για καλή υγεία

Ο Qi Dai, MD, PhD, καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο δηλώνει: "Η ανεπάρκεια μαγνησίου διακόπτει τη διαδικασία σύνθεσης και μεταβολισμού της βιταμίνης D", με αποτέλεσμα η βιταμίνη D να μη μπορεί να μεταβολιστεί χωρίς επαρκή επίπεδα μαγνησίου, κάτι που σημαίνει ότι η βιταμίνη D παραμένει αποθηκευμένη και ανενεργή στον οργανισμό!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ρόλος του μαγνησίου, επειδή ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D και την καθιστά ενεργή και άρα και αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό! Φαίνεται πως ένας από τους ρόλους του Μαγνησίου είναι η ενεργοποίηση και η ρύθμιση του επιπέδου της βιταμίνης D!
«Μια τυχαιοποιημένη έρευνα από τους ερευνητές του Cancer Center της Vanderbilt-Ingram δείχνει ότι το μαγνήσιο ρυθμίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D, αυξάνοντας τα σε εκείνους με ανεπαρκή επίπεδα και μειώνοντάς τα σε όσους είχαν υψηλά επίπεδα.»

Νίκος Δαφόπουλος διπλωματούχος του ορθού τρόπου ζωής – Διατροφής και Διαιτολογίας του Κέντρου Έρευνας CE.RE.D.OR -«Vie et Action» Γαλλίας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *