Vegan/Vegetarian γεύματα, Συνταγές

Χούμους

xoumous me taxini hummus vegan sintages revithia

ΧΟΥΜΟΥΣ

(10 μερίδες περίπου)

½  κιλό ρεβύθια

200 γρ ταχίνι ολικής αλέσεως

Χυμό λεμονιού (1-2 λεμόνια)

Σκόρδο προαιρετικά

Ελαιόλαδο

Λίγο κύμινο (1 κοφτό κ.γλ.), αλάτι (1 κ.γλ.), πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μουλιάζουμε για τουλάχιστον 8 ώρες τα ρεβύθια σε νερό με λίγη μαγειρική σόδα. Αφαιρέστε τη φλούδα. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα πολύ καλά μέχρι να μαλακώσουν. Όσο βράζουν μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό ένα ολόκληρο καθαρισμένο κρεμμύδι για επιπλέον γεύση. Όταν βράσουν και κρυώσουν λίγο τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε καλά με το μίξερ πολύ ώρα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Προσθέστε νερό ή το νερό από τα βρασμένα ρεβύθια και συνεχίστε να ανακατεύετε το μίγμα μέχρι να γίνει ομοιόμορφο.

Σερβίρουμε με λίγο λάδι, κόκκινο πιπέρι ή σουμάκ, με ελιές ή ξηρούς καρπούς (π.χ. κουκουνάρι).

 

Είναι μία νοστιμότατη, υγιεινή, θρεπτική  και χορτοφαγική συνοδεία για διάφορα φαγητά (ως αλοιφή) και με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού, του ρεβυθιού και του λεμονιού. Είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία όπως σίδηρος και φολικό οξύ, πλούσιο σε φυτικές ίνες, εναλλακτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και καλή πηγή ωφέλιμων πολυακόρεστων λιπαρών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *