Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης και των ιώσεων έρχεται! Ποιοι τρόποι υπάρχουν για να εστιάσουμε στη πρόληψη και να αποφύγουμε ή να ενισχύσουμε τη θεραπεία;
Η φθινοπωρινή εποχή πλησιάζει και ο καιρός κρυώνει. Οι συγκεντρώσεις με φίλους πλέον γίνονται σε κλειστούς χώρους, τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν πάλι! Μικρόβια, ιοί και ασθένειες κάνουν την εμφάνισή τους αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να προνοήσουμε μέσω της πρόληψης και να αποφύγουμε ή να μειώσουμε τη σοβαρότητα και τη διάρκεια της ασθένειας.
Προβιοτικά, Αντιβιοτικά και Ανοσία Τα προβιοτικά επηρεάζουν το έντερο και το πεπτικό σύστημα, τροφοδοτώντας το με υγιή βακτήρια. Τo 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας και πιο συγκεκριμένα στον λεμφικό ιστό του εντέρου. Επιπλέον, περίπου το 80% όλων των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας που παράγουν αντισώματα, ζουν κυρίως σε αυτόν τον ιστό, που σχηματίζουν περιοχές σε όλη την επένδυση του εντέρου γνωστές ως επιθέματα Peyer. Ενώ κοιμόμαστε, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού (ειδικά τα Τ-λεμφοκύτταρα) επιστρέφουν στο λεμφικό μας σύστημα για να προετοιμαστούν ενάντια σε οποιεσδήποτε νέες λοιμώξεις και να σχηματίσουν ανοσολογικές αναμνήσεις. Η μικροχλωρίδα λοιπόν του εντέρου είναι σημαντική για ένα υγιές, ισορροπημένο έντερο και για να ενισχύσουμε την ανοσία μας, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για παιδιά, για ηλικιωμένους ή άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι είναι προβιοτικό; Προβιοτικό κυριολεκτικά σημαίνει «προάγω τη ζωή», ενώ το αντιβιοτικό μεταφράζεται σε «αντί της ζωής». Ο ρόλος των αντιβιοτικών είναι να επιτεθούν στα παθογονα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Τα αντιβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μίας βακτηριακής λοίμωξης, αλλά με κόστος. Δεν μπορούν να επιλέξουν ποια βακτήρια θα καταστρέψουν με αποτέλεσμα, μαζί με τα κακά να καταστρέφονται και τα καλά βακτήρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα προβλήματα, όπως για παράδειγμα η διάρροια, μια κοινή παρενέργεια των αντιβιοτικών. Και έτσι ξεκινάει ένας δυσάρεστος κύκλος – η ασθένεια απαιτεί αντιβιοτικά, τα αντιβιοτικά καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου με αποτέλεσμα να προκαλούνται πεπτικά προβλήματα, τα πεπτικά προβλήματα απαιτούν πρόσθετα φάρμακα ή θεραπείες και ούτω καθεξής.
Η λύση υπάρχει και λέγεται πρόληψη Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου παρέχουν σημαντική βοήθεια για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε βέλτιστη λειτουργία – τόσο στην προστασία μας από λοιμώξεις όσο και στη ρύθμιση του τρόπου με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε πιθανά αλλεργιογόνα. Πώς θα σας φαινόταν να μειωθεί η πιθανότητα κρυολογήματος ή γρίπης, μολύνσεων του αυτιού και άλλων ασθενειών μέσω προβιοτικών που μπορούν επίσης να αποτρέψουν εντερικά προβλήματα και να βοηθήσουν ακόμα και στη διάθεση!
Το κοινό κρυολόγημα Πάνω από 200 διαφορετικά είδη ιών μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος, εκ των οποίων τα πιο διαδεδομένα είναι οι ρινοϊοί, οι αναπνευστικοί εντεροϊοί και κοροναϊοί. Αυτοί οι τρεις τύποι μαζί ευθύνονται για τα περισσότερα κοινά κρυ-ολογήματα. Τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν έως και 8 με 12 λοιμώξεις το χρόνο, ενώ οι ενήλικες συνήθως μολύνονται 2 έως 3 φορές το χρόνο1.
Η επίδραση των προβιοτικών συμπληρωμάτων στο κρυολόγημα Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 2.417 παιδιά ηλικίας έως 10 ετών2 διαπίστωσε ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων μείωσε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης πυρετού, βήχα, καταρροής και πόνου στο μέσο αυτί σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο (placebo). Σε εκείνους που κρυολόγησαν, η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά περίπου μία ημέρα, μείωσε την ανάγκη για αντιβιοτικά και μείωσε τον επακόλουθο κίνδυνο να κρυώσουν ξανά, και όλα αυτά χωρίς παρενέργειες. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν άλλες μελέτες που αφορούσαν 3.720 ενήλικες και παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε σύγκριση με το placebo, η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων:
• μείωσε την πιθανότητα εμφάνισης μεταξύ 1 και 3 οξέων λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά 47% • μείωσε τη διάρκεια των αναπνευστικών συμπτωμάτων κατά 1,89 ημέρες • και μείωσε το ποσοστό συνταγογράφησης αντιβιοτικών κατά 35 τοις εκατό.
Τι είναι τα πρεβιοτικά; Ορισμένες μορφές φυτικών ινών διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Γνωστές ως πρεβιοτικές ίνες (π.χ φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες, ινουλίνη), αυτές δεν μπορούν να διασπαστούν και να απορροφηθούν, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή τροφής από τα προβιοτικά βακτήρια.
Γιατί να επιλέξω προϊόντα της MikroVeda με ενεργούς μικροοργανισμούς; Αρχικά χρειάζεται να τονίσουμε ότι χρησιμοποιώντας τα προϊόντα της MikroVeda, λαμβάνουμε στην ουσία και πρεβιοτικά και προβιοτικά. Το ειδικά καλλιεργημένο σύμπλεγμα μικροοργανισμών MikroVeda αποτελείται από ζωντανά και αναπαραγωγικά στελέχη μικροοργανισμών (με 33 επιβεβαιωμένες καλλιέργειες της MikroVeda -10δις μικροοργανισμοί ανά δόση-) που περιέχουν ενεργούς ζυμωμένους μικροοργανισμούς, προβιοτικά βακτήρια, ένζυμα καθώς και άλλα πολύτιμα συστατικά, τα οποία χτίζουν και φροντίζουν ουσιαστικά την μικροβιακή κοινότητα προσφέροντας προστασία κατά των ιών και βακτηρίων. Διατίθενται αποκλειστικά σε υγρή μορφή καθώς είναι ζωντανοί μιικροοργανισμοί χωρίς να έχουν υποστεί καμία επεξεργασία (αποξήρανση, ψύξη ή παστερίωση). Κατά την κατάποσή τους αποικίζουν ολιστικά το σώμα και έχουν επίδραση και στους βλεννογόνους του στόματος, του οισοφάγου, του φάρυγγα, του στομάχου και του εντέρου. Τόσο το MikroVeda Life όσο και το M33+ ενδείκνυται τόσο για πρόληψη με τη δημιουργία φυσικού φραγμού αλλά και κατά τη διάρκεια ιώσεων. Τα προϊόντα της MikroVeda είναι καλά ανεκτά καθώς έχουν δημιουργηθεί σε περιβάλλον εντέρου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ζύμωσης, δημιουργούνται πολύτιμα ένζυμα, βιταμίνες (συμπεριλαμβανομένων βιοτίνης, φολικού οξέος και βιταμίνης Κ), αντιοξειδωτικά, φυσικά αντιβιοτικά, αμινοξέα και βιοδραστικές φυτικές ουσίες, τα οποία είναι ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμα για τα κύτταρα και τις διαδικασίες του οργανισμού μας.
Επιστημονική ομάδα της Ιπποκράτειας Διαβίωσης Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή η Ιπποκράτεια Διαβίωση Κοιν.Σ.Επ με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρησηΠαραπομπές 1Royston L, Tapparel C (2016). Rhinoviruses and Respiratory Enteroviruses: Not as Simple as ABC, Viruses 2016 Jan; 8(1): 16 2Araujo GV et al (2015). Probiotics for the treatment of upper and lower respiratory-tract infections in children: systematic review based on randomized clinical trials, Jornal de Pediatria 2015 Sep-Oct;91(5):413-27
Πηγές Vighi G et al. (2008). Allergy and the gastrointestinal system, Clinical and Experimental Immunology 153(Suppl 1): 3–6 Besedovsky L et al (2012). Sleep and immune function, Pflugers Archive 463, 1 (2012):121–137 Hao Q et al (2015). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections, Cochrane database of systematic reviews 2015 Feb 3;(2):CD006895 www.Mikroveda.de