Νόστιμη & νηστίσιμη μηλόπιτα με αλεύρι ολικής και σπόρους chia
3 μήλα κόκκινα (ιδανικά φούτζι)
150ml φυτικό λάδι
150 γρ. καστανή ζάχαρη ή από ζαχαροκάλαμο
2 κ. σ. σπόρους chia
150ml γάλα αμυγδάλου
1 κ. γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου ή 25ml λικέρ πικραμύγδαλου
1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. αλεύρι ολικής (μαλακό)
3 κ. γλ. μπέικιν
1 κ. γλ. σκόνης τζίντζερ
Για την επικάλυψη
2 κ. σ. ζάχαρη καστανή
½ κ. γλ. κανέλα
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε σε ένα στρογγυλό ταψί με αποσπώμενη βάση (24 εκ. διάμετρο) αντικολλητικό χαρτί στον πάτο, λαδώνετε το τοίχωμα και το αφήνετε στην άκρη. Ανακατεύετε τους σπόρους chia με 6 κουταλιές της σούπας νερό, αφήνετε να μουλιάσουν και να γίνει ένα παχύρευστο μίγμα. Σε ένα μικρό μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν και τη σκόνη τζίντζερ. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κόβετε σε φέτες. Σε ένα μεγαλύτερο μπολ, αναμειγνύετε το λάδι, τη ζάχαρη, το γάλα αμυγδάλου, το εκχύλισμα αμυγδάλου και το μείγμα με chia. Προσθέστε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν και να δημιουργηθεί ένα παχύρευστο μίγμα (κουρκούτι). Ρίχνετε ομοιόμορφα το μίγμα στο ταψί και στη συνέχεια απλώνετε τις φέτες μήλου σε κυκλικό σχήμα από πάνω. Ανακατέψτε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπαλίστε πάνω από τα μήλα φροντίζοντας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.
Η μηλόπιτα είναι ένα αγαπημένο γλυκό. Αυτή η συνταγή είναι μία πιο υγιεινή παραλλαγή για όσους είναι βίγκαν, είτε νηστεύουν είτε δεν τρώνε αυγά και γάλα. Μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη και να προσθέσετε και μέλι στο μίγμα. Είναι νόστιμη, εύκολη και φτιάχνεται γρήγορα. Το αλεύρι ολικής είναι πλούσιο σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Οι σπόροι chia είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, φυτικής πρωτεΐνης και αντιοξειδωτικών.
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά.