Vegan/Vegetarian γεύματα, Συνταγές

Υγιεινά κρακεράκια με παντζάρι

crackers patzariou

 1 παντζάρι βρασμένο (μέτριο μέγεθος)

 150 γρ νιφάδες βρώμη

 45 ml ελαιόλαδο

 2 κ.σ. λιναρόσπορο κοπανισμένο

 2 κ.σ. σπόρους chia

 2 κ.σ. ηλιόσπορους

 ½ κ.σ. θυμάρι

 αλάτι όσο θέλετε

Πριν αρχίσουμε την προετοιμασία προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 190°C. Χτυπάμε τη βρώμη στο μπλέντερ μέχρι να γίνει αλεύρι και την μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο μπολ προσθέτουμε τους σπόρους chia, το λιναρόσπορο, τους ηλιόσπορους, το θυμάρι και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να γίνει ομοιόμορφο το μίγμα.

Στη συνέχεια βάζουμε στο μπλέντερ το παντζάρι μαζί με το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο.

Τέλος, προσθέτουμε και το παντζάρι στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι όλα τα υλικά να γίνουν μια ομοιόμορφη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την απλώνουμε με τα χέρια μας ή με έναν πλάστη. Κόβουμε με ένα μαχαίρι το ζυμάρι σε τετραγωνάκια ή αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε διάφορα σχέδια με κουπ πατ.

Στο τέλος όποιος θέλει μπορεί να τα πασπαλίσει με λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε για 30 λεπτά. Αν τα θέλετε πιο τραγανά μπορείτε να τα ψήσετε περισσότερο. Μπορούμε να τσεκάρουμε αν είναι μαλακά ή τραγανά πατώντας τα κρακεράκια στη μέση. Αν είναι μαλακά τότε θέλουν κι άλλο ψήσιμο.

Τους ηλιόσπορους μπορούμε να τους βάλουμε ολόκληρους ή προηγουμένως να τους χτυπήσουμε στο μπλέντερ. Επίσης μπορούμε να βάλουμε και σουσάμι και παπαρουνόσπορο και αντί για θυμάρι μπορούμε να βάλουμε ρίγανη ή δεντρολίβανο, επίσης μπορείτε να βάλετε σκόρδο σε σκόνη εάν σας αρέσει.

Τα κρακεράκια αυτά είναι θρεπτικά, υγιεινά και ετοιμάζονται γρήγορα. Οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, κολλαγόνο, μαγνήσιο και μας προσφέρουν αμέτρητα οφέλη στην υγεία μας. Επίσης, είναι χωρίς γλουτένη, χορτοφαγικά. Είναι ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες και κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.

Η ομαδα της Ιπποκράτειας Διαβίωσης

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *