Posts, matcha

Το πράσινο τσάι Μatcha

matcha

Εξαιρετικό διατροφικό συμπλήρωμα με πολλά οφέλη για την υγεία

Το τσάι matcha, δημιουργήθηκε και καταναλώνεται στην Ιαπωνία για αιώνες, είναι ένα από τα βασικά συστατικά στο οποίο οφείλεται η μακροζωία των Ιαπώνων.

Σε λιγότερο από  είκοσι χρόνια, οι έρευνες έδειξαν πράγματι πολλές άλλες ιδιότητες αυτού του τσαγιού για την υγεία:

  • Μειώνει σημαντικά το άγχος
  • Ενισχύει το μεταβολισμό
  • Τονώνει το ανοσοποιητικό
  • Βελτιώνει την πνευματική απόδοση
  • Προωθεί την οξείδωση του λίπους
  • Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα
  • Ανακουφίζει τα συμπτώματα των νεφρών

Έχει παρενέργειες ή αντενδείξεις το τσάι matcha;

Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες παρενέργειες από την κατανάλωση και μάλιστα είναι ιδανικό ακόμη και κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.

Αντικαρκινικό το πράσινο τσάι Μatcha

Ερευνητές στη Νέα Υόρκη εξέτασαν προσεκτικά την επίδραση του τσαγιού σε έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στον κόσμο – τον καρκίνο του μαστού. Παρατήρησαν ότι τα δραστικά συστατικά του αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων χάρη σε δύο συμπληρωματικές δράσεις:

  • καταστέλλουν την οξειδωτική φωσφορυλίωση των καρκινικών κυττάρων, διαταράσσοντας το μεταβολισμό τους
  • Αποτρέπουν την απορρόφηση ζάχαρης (γλυκόλυση), εμποδίζοντας την ανάπτυξη

Συμπερασματικά αυτό το τσάι εμποδίζει τα καρκινικά κύτταρα να τρέφονται και να αναπνέουν και σταδιακά τα μετατρέπει σε «κανονικά» κύτταρα. “Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν την ιδέα ότι αυτό το τσάι μπορεί να έχει σημαντικό θεραπευτικό δυναμικό προωθώντας τον μεταβολικό επαναπρογραμματισμό των καρκινικών κυττάρων“, καταλήγει η μελέτη.

Αυτή η έρευνα χρονολογείται από το τέλος του 2018 και σηματοδότησε την επιβεβαίωση τής αντικαρκινικής δράσης του τσαγιού matcha.

Το πράσινο τσάι Matcha είναι μια σμαραγδένια σκόνη εξαιρετικής ποιότητας (όταν γίνεται σωστά και από ορισμένους αξιόπιστους κατασκευαστές στην Ιαπωνία).

Ήταν το αντικείμενο μιας δεύτερης μεγάλης μελέτης το 2019, από Γερμανούς ερευνητές στα  πανεπιστήμια του Μονάχου και του Ρόστοκ.

Αυτοί οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τη συγκεκριμένη δράση των συστατικών του τσαγιού αυτού στα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Αυτό οφείλεται στα δύο πιο ευεργετικά συστατικά που περιέχει: ECGC και Κερσετίνη.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η γερμανική μελέτη επιβεβαιώνει όχι μόνο τη θεραπευτική δράση αυτών των συστατικών στον καρκίνο του μαστού, αλλά ενδεχομένως, στα κύτταρα και άλλων καρκίνων.

Σε ποια θερμοκρασία πρέπει να το πίνετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τα οφέλη του;

Εδώ είναι τα συμπεράσματα μιας άλλης έρευνας Πολωνών ερευνητών (Απρίλιο του 2020) σχετικά με το φρέσκο matcha.

«Το πράσινο τσάι Matcha (Camellia sinensis), που κατάγεται από την Ιαπωνία, θεωρείται γενικά ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, αμινοξέα (κυρίως τανίνες) και καφεΐνη αυξάνει δυνητικά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες αυτού του τσαγιού.

Ο στόχος της μελέτης ήταν να προσδιορίσει το αντιοξειδωτικό δυναμικό και το περιεχόμενο ουσιών με αντιοξειδωτική δράση (βιταμίνη C, συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών) με βάση:

– το  παραδοσιακό matcha (από την πρώτη και τη δεύτερη συγκομιδή)

– την καθημερινή matcha (από τη δεύτερη και την τρίτη συγκομιδή)

– σε διαφορετικές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με το συμπέρασμα αυτών των ερευνητών, για να επιτευχθούν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, με το δεύτερο ή τρίτο matcha συγκομιδής και την έγχυση στους 90 ° C τα αποτελέσματα είναι μέγιστα.

Τους καλοκαιρινούς μήνες μία λαχταριστή και δροσερή επιλογή είναι το matcha ως κρύο ρόφημα. Το προετοιμάζεται με την ίδια διαδικασία, το βάζετε στο ψυγείο και το απολαμβάνετε με παγάκια.

Η Ιπποκράτεια Διαβίωση θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις νέες επιστημονικές δημοσιεύσεις που κυκλοφορούν σε αυτό το θέμα και θα σας κρατάμε ενήμερους.

________________________________________

Πηγές

Bonuccelli G, Sotgia F, Lisanti MP. Matcha green tea (MGT) inhibits the propagation of cancer stem cells (CSCs), by targeting mitochondrial metabolism, glycolysis and multiple cell signalling pathways. Aging (Albany NY). 2018;10(8):1867‐1883. doi:10.18632/aging.101483

Schröder L, Marahrens P, Koch JG, et al. Effects of green tea, matcha tea and their components epigallocatechin gallate and quercetin on MCF 7 and MDA-MB-231 breast carcinoma cells [published correction appears in Oncol Rep. 2020 Feb;43(2):747]. Oncol Rep. 2019;41(1):387‐396. doi:10.3892/or.2018.6789

Stress-Reducing Function of Matcha Green Tea in Animal Experiments and Clinical Trials. Unno K, Furushima D, Hamamoto S, Iguchi K, Yamada H, Morita A, Horie H, Nakamura Y. Nutrients. 2018 Oct 10;10(10). pii: E1468. doi: 10.3390/nu10101468.

Dietz C, Dekker M, Piqueras-Fiszman B. An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance. Food Res Int. 2017;99(Pt 1):72‐83. doi:10.1016/j.foodres.2017.05.002

Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females. Willems MET, Şahin MA, Cook MD. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Sep 1;28(5):536-541. doi: 10.1123/ijsnem.2017-0237. Epub 2018 Jun 19.

Yamabe N, Kang KS, Hur JM, Yokozawa T. Matcha, a powdered green tea, ameliorates the progression of renal and hepatic damage in type 2 diabetic OLETF rats. J Med Food. 2009;12(4):714‐721. doi:10.1089/jmf.2008.1282

J Chromatogr A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80. Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Weiss DJ, Anderton CR.

Jakubczyk K, Kochman J, Kwiatkowska A, et al. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods. 2020;9(4):483. Published 2020 Apr 12. doi:10.3390/foods9040483

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *