Σύμφωνα με τη NASA η σπιρουλίνα αποτελεί την «τροφή του μέλλοντος» ενώ ο ΟΗΕ την χαρακτήρισε «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα» που θα μπορούσε να δώσει λύση στο παγκόσμιο φαινόμενο πείνας.
Τα οφέλη της
Η σπιρουλίνα υπάρχει εδώ και πάνω από 3 δισεκατομμύρια χρόνια!
Όταν οι Ευρωπαίοι προσγειώθηκαν στην Κεντρική Αμερική, ανακάλυψαν ότι οι Αζτέκοι αντλούσαν από τη μεγάλη λίμνη Texcoco, κοντά στην Πόλη του Μεξικού, ένα είδος μπλε “λάσπης” με υψηλή θρεπτική αξία, τη σπιρουλίνα.
Στην Αφρική, ορισμένοι λαοί της Σαχάρας μαζεύουν, στη λίμνη Τσαντ, μια παρόμοια ουσία, η οποία καταναλώνεται ιδίως από εγκύους και κατά τη διάρκεια περιόδων έλλειψης τροφής.
Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών (καροτενοειδή, φυκοκυανίνη) και γάμμα-λινολενικού οξέος (από την οικογένεια των ωμέγα-6). Η έρευνα υπογραμμίζει τις αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες της σπιρουλίνας, καθώς και την ικανότητά της να μειώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
Το κύριο είδος που διατίθεται σήμερα στην αγορά είναι το Spirulina platensis. Πρώτα καλλιεργήθηκε κυρίως στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη. Παράγεται τώρα με ελεγχόμενο τρόπο παντού στον κόσμο όπου το επιτρέπει το κλίμα: Χιλή, Κίνα, Κούβα, Ινδία, Δυτική Αφρική, Ελλάδα (σε γεωθερμικά θερμοκήπια). Εμπορικά, η σπιρουλίνα έχει γενικά τη μορφή αφυδατωμένης γαλαζοπράσινης σκόνης ή σε μορφή flakes ή σε κάψουλες.
Ιδιότητες και αρετές της σπιρουλίνας
Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το περιεχόμενό της μπορεί ωστόσο να ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική προέλευσή του, αλλά και ανάλογα με τις διαδικασίες καλλιέργειας, ξήρανσης και άλεσης.
Η σπιρουλίνα περιέχει 60% πρωτεΐνη εξαιρετικής ποιότητας και βέλτιστης πεπτικότητας. Από τα 5 g σκόνης τα 3 g είναι πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα βασικά αμινοξέα, στις σωστές αναλογίες. Περέχει μια αστρονομική ποσότητα βήτα-καροτένιο, 12.000 IU έως 25.000 IU ανά 5g σκόνης.
Είναι μια εξαιρετική πηγή σιδήρου,
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Βελτιώνει την αντοχή και την αντίσταση του οργανισμού.
Βοηθά στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Βοηθά στον έλεγχο βάρους και τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ενισχύει τη φυσική άμυνα και τη ζωτικότητα
Αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών για την καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες.
Υποσιτισμός.
Καθώς η σπιρουλίνα είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να παραχθεί τοπικά, έτσι χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε 17 χώρες. Δημιουργήθηκαν «αγροκτήματα» παραγωγής, ιδίως στην Ινδία, το Περού, το Τόγκο, την Κίνα και το Βιετναμ και Αφρική.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Ηélène Βaribeau, η σπιρουλίνα έχει πολύ ενδιαφέρουσα θρεπτική αξία. Τα 2 κουταλάκια του γλυκού δηλαδή 10g σπιρουλίνα, ισοδύναμούν με την κατανάλωση ½ έως 1 φλιτζάνι μπρόκολο (για σίδηρο), 1 καρότο (για καροτενοειδή) και 1 αυγό (για πρωτεΐνες και ορισμένα καροτενοειδή).
Η σπιρουλίνα ενδείκνυται για άτομα που δεν τους αρέσουν ή δεν τρώνε αρκετά λαχανικά: 5g σπιρουλίνας παρέχουν σημαντική δόση σιδήρου και βήτα-καροτίνης.
Προτιμώ να προτείνω σκόνη ή flakes σπιρουλίνας αντί για κάψουλες ή δισκία, δεδομένου ότι είναι τροφή. Σε αυτήν τη μορφή, μπορεί να αναμιχθεί με άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορούμε να το προσθέσουμε σε ένα smoothie από ποτό μούρων, σόγιας, βανίλιας, λιναρόσπορο ή chia.
Αντενδείξεις
Καμία σε τρέχουσες δόσεις.
Προσοχή:
Τα άτομα με φαινυλκετονουρία θα πρέπει να αποφεύγουν τη σπιρουλίνα επειδή, όπως όλα τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες, περιέχει φαινυλαλανίνη.
Αλληλεπιδράσεις
Με συμπληρώματα: Καμία μέχρι σήμερα.
Με φάρμακα: Καμία μέχρι σήμερα.
Για την Ιπποκράτεια Διαβίωση
Νίκος Γ. Δαφόπουλος – Σύμβουλος Ορθού Τρόπου Ζωής & Διατροφής, Διπλωματούχος του Κέντρου Έρευνας CE.RE.D.OR -«Vie et Action» Γαλλίας.