Posts, Mikroveda

Ισταμίνη και προβιοτικά Ενεργών Μικροοργανισμών MikroVeda

mikroveda histamine

Kάποιος που έχει αλλεργίες μπορεί να πάρει τα προϊόντα της MikroVeda;
Γιατί, συνήθως, τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν αυξημένα επίπεδα Ισταμίνης.

Αυτή είναι μια ερώτηση την οποία λαμβάνουμε σχεδόν καθημερινά αυτόν τον καιρό, καθώς τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα.

Σε γενικές γραμμές, όλα τα προϊόντα ζύμωσης περιλαμβάνουν την Ισταμίνη καθώς η όλη διεργασία γίνεται με γαλακτοβάκκιλους, οι οποίοι συνήθως είναι βιομηχανικά βελτιστοποιημένοι μικροοργανισμοί (π.χ. κρασί, μπύρα, τυρί, φρούτα που έχουν υποστεί ζύμωση, ποτά, χυμός από λάχανο τουρσί…). Ωστόσο, υπάρχουν τεράστιες διαφορές στα επίπεδα Ισταμίνης που συνδέονται με τις εκάστοτε συνταγές παραγωγής βακτηρίων και τη διαδικασία παραγωγής του κάθε κατασκευαστή. Ως μία γενική αρχή ισχύει ότι η Ισταμίνη δε μπορεί να αποκλειστεί κατά τη ζύμωση, καθώς εν τέλει όλα έχουν να κάνουν με μικροοργανισμούς.

Πέρα από τα βακτήρια γαλακτικού οξέος (γαλακτοβάκκιλοι), στη MikroVeda χρησιμοποιούμε και πολλά στελέχη μικροοργανισμών· συνεπώς, τα προϊόντα μας έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα Ισταμίνης. Αυτό είναι κάτι που δεν απαντάται συχνά στη βιομηχανία ζύμωσης. Ελέγχουμε αυστηρά κάθε διαδικασία ζύμωσης για την ορθή τήρηση της συνταγής βακτηρίων. Επίσης, επιλέγουμε ειδικούς ζυμομύκητες αντί για ελεύθερους (wild yeast), ενώ υπάρχει ποικιλία προσεγγίσεων στη δημιουργία του προϊόντος μας, σε αντίθεση με ό,τι συνηθίζεται σε άλλες βιομηχανίες ζύμωσης.  Έτσι, έχουμε μια εντελώς διαφορετική διαδικασία επιλογής.

Επίσης, δε χρησιμοποιούμε την «ελεύθερη ζύμωση» αφού οι παρτίδες της θα έχουν διακυμάνσεις στην ποιότητα και τη σταθερότητα του προϊόντος, καθώς κάθε παραγωγή «ελεύθερης ζύμωσης» επιφέρει -δυστυχώς- μη σταθερή ποιότητα. Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας δεν είναι πλέον δυνατό να υπάρξει ελεύθερη ζύμωση, καθώς η αγροτική παραγωγή φρούτων δεν επαρκεί για να υπάρξουν αρκετοί «άγριοι» (ελεύθεροι) μικροοργανισμοί που θα λειτουργήσουν ως ασφαλής τρόπος ενεργοποίησης της ζύμωσης. Είμαστε πολύ θετικοί ως προς την «ελεύθερη ζύμωση», αλλά… μια επιτυχημένη «ελεύθερη ζύμωση» δε σημαίνει μια επιτυχημένη εξαιρετικής ποιότητας ζύμωση, όσον αφορά την πολυ-οργανική καλλιέργεια, όπου εστιάζουμε στα στελέχη καλών για την υγεία βακτηρίων τα οποία πετυχαίνουν υψηλή ενεργοποίηση. Επιπρόσθετα, μια προηγούμενη επιτυχημένη «ελεύθερη ζύμωση» δε θα είναι ίδια με την επόμενη, καθώς οι ελάχιστες τυχαίες αλλαγές θα οδηγήσουν σε διαφορετικά τελικά αποτελέσματα (π.χ. γεύση, ανθεκτικότητα, καλά για την υγεία βακτήρια, ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πολύ υψηλά επίπεδα Ισταμίνης). Έτσι, η αρχική βακτηριακή καλλιέργεια μπορεί να κάνει την απόλυτη διαφορά.

Επίσης, στη MikroVeda δε χρησιμοποιούμε βιομηχανικά βελτιστοποιημένους μικροοργανισμούς (π.χ. ως ενεργοποιητές), οι οποίοι συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα Ισταμίνης ως επακόλουθο της ελάχιστης επιλογής στελεχών γαλακτοβάκιλλων – κάποιες φορές συνδυαζόμενων με καλλιέργειες από «άγριους μύκητες», κάτι το οποίο γίνεται συχνά στη βιομηχανία προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία, για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός. Όταν κάποιος χειρίζεται στελέχη βακτηρίων, είναι ευκολότερο να χειριστεί περιορισμένες ποσότητες στελεχών. Συχνά λαμβάνω πληροφορίες για ένα στέλεχος γαλακτικού οξέος που χρησιμοποιείται ως ενεργοποιητής με έναν «άγριο» μύκητα για λόγους αρώματος, ταχύτητας παραγωγής και εξαιρετικά σταθερής γεύσης του προϊόντος. Για αυτές τις βιομηχανίες, το μειονέκτημα ενός υψηλότερου επιπέδου Ισταμίνης κατά τη ζύμωση δεν υπερβαίνει τα πλεονεκτήματα, καθώς απαιτείται μια εξαιρετικά σταθερή γεύση όταν κάποιος κάνει μαζικές πωλήσεις (π.χ. σε σούπερ μάρκετ).

Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια που παράγουμε προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, δεν είχαμε ούτε έναν πελάτη που να παραπονεθεί για οποιαδήποτε παρενέργεια. Η βάση του MikroVeda Life & Life Pur ανακαλύφθηκε πριν από 10 χρόνια και δεν είχαμε κανένα αρνητικό σχόλιο ή οποιαδήποτε παρατήρηση σχετικά με την Ισταμίνη, παρότι αντίστοιχες ερωτήσεις μάς έρχονται καθημερινά -όπως ανέφερα στην αρχή.

Βέβαια, πέρα από αυτό, είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Εάν κάποιος έχει αλλεργία στην Ισταμίνη, τότε προτείνεται να ξεκινήσει με λίγες σταγόνες από το προϊόν και κάθε δύο μέρες να αυξάνει την ποσότητα μέχρι να φτάσει στη συνιστώμενη δόση. Σε περίπτωση αμφιβολιών, χρειάζεται να απευθυνθεί στον γιατρό ή τον θεραπευτή του πριν ξεκινήσει να λαμβάνει το προϊόν.

Christian Gerritzen

Διευθύνων Σύμβουλος MikroVeda

Πρεβιοτικό / Προβιοτικό MikroVeda Life (με 22 βότανα) 500ml

37.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Πρεβιοτικό / Προβιοτικό MikroVeda Life Pur 500ml

34.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

M33+, το υψηλής ποιότητας μικροβιοτικό σπρέι στόματος

31.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda ProBiotiX Clean – Βιολογικό και φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης με Ενεργούς Μικροοργανισμούς 1L

13.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda Μπάλα πλυσίματος πλυντηρίου με κεραμικά μικροοργανισμών

25.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Κεραμικά MikroVeda ενζυμωμένα

From 10.00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda CARE PETS – Φυσική φροντίδα για κατοικίδια

18.60 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Σκεύασμα άμεσης ενίσχυσης ανοσοποιητικού Mzyme Royal Ferment Drink

124.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Νεφελοποιητής 300ml all rounder 360°

9.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda Terra

12.00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

MikroVeda Folio 500ml – Φροντίδα για το έδαφος

20.00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Mikroveda AQUA FRESH & MARIN για ενυδρεία

13.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Φροντίδα Αλόγων – Care Horses

17.30 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

ProbiotiX Life για άλογα

29.90 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Φροντίδα για μέλισσες – MikroVeda Care Apis 1L

17.60 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *