Vegan/Vegetarian γεύματα, Συνταγές

Φασολάδα με μακαρόνια

fasolada

Φασολάδα με μακαρόνια (Pasta e fagioli)

(6-8 μερίδες)

500-600 γρ. άσπρα μέτρια φασόλια βρασμένα

280 γρ. μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι ή βίδες)

Λίγο ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

1 κρεμμύδι μεγάλο ή δύο μέτρια ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες

1 φύλλο δάφνης

Λίγη ρίγανη

1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι

120 ml γάλα (για vegan: 120ml γάλα αμυγδάλου)

4 κ.σ. παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο (για vegan: ίδια ποσότητα διατροφικής μαγιάς)

1 λεμόνι στημένο

1/2 κ.γ. αλάτι

μαύρο πιπέρι

4 ντομάτες στον τρίφτη ή 1 κονσέρβα ντοματάκια

1 λίτρο νερό

Έχετε ήδη μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια και τα έχετε βράσει σε μπόλικο νερό και είναι στραγγισμένα.

Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα γιατί όλα θα μαγειρευτούν στο ίδιο σκεύος. Σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με λίγο αλάτι σε χαμηλή φωτιά ώστε να μαλακώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μαγειρεύουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας ή την κονσέρβα ντομάτας και τα 300-350 γρ. φασόλια. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρεύονται. Ρίχνουμε μέσα και το δαφνόφυλλο για 10 λεπτά περίπου και το αφαιρούμε.

Όσο μαγειρεύεται το μισό μίγμα με την ντομάτα, ρίχνουμε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα φασόλια μαζί με το γάλα, την παρμεζάνα, το λεμόνι και προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε καλά. Δοκιμάζουμε για να δούμε τη γεύση και κυρίως το αλάτι, διότι και η παρμεζάνα είναι αλμυρή.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό και τον πουρέ φασολιών από το μπλέντερ. Αυξάνουμε την θερμοκρασία και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες αλλά και δοκιμάζοντας που και που (κάποιοι τα προτιμάνε al dente και άλλοι καλά βρασμένα). Γι΄αυτό όταν προσθέσουμε τα ζυμαρικά η σάλτσα να είναι υδαρή εάν δεν το προτιμάμε τελείως παχύρευστο/στεγνό.

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να είναι κρεμώδες και η σούπα παχύρευστη. Επειδή η συγκεκριμένη σούπα πήζει αρκετά μόλις κρυώσει την επόμενη φορά που θελήσουμε να την ζεστάνουμε προσθέτουμε λίγο νεράκι στην κατσαρόλα. Έτσι θα αποκτήσει και πάλι την τέλεια, κρεμώδη υφή της.

Η ίδια συνταγή μπορεί επίσης να γίνει με ήδη μαγειρεμένη (χθεσινή) φασολάδα και να προστεθεί ο πουρές και τα ζυμαρικά. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό αυτό κατά φαντασία με ότι μυρωδικά προτιμάμε.

Η συνταγή αυτή είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που συνηθίζεται στην Ιταλία. Είναι θρεπτικό και πεντανόστιμη αλλά και πολύ εύκολη και οικονομική! Για τα παιδιά που δεν αγαπάνε την φασολάδα είναι μια έξυπνη και νόστιμη παραλλαγή.

Τα φασόλια αποτελούν έναν «διατροφικό θησαυρό» ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχουν άφθονες ποικιλίες. Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, πηγή βιταμίνης Β, ρυθμίζουν το σάκχαρο, μειώνουν την χοληστερόλη και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *