Posts

Πώς η υπνοθεραπεία αντιμετωπίζει την κατάθλιψη;

depression

O καθένας μας έχει τα συνήθη σκαμπανεβάσματά του και ενίοτε, ανάλογα με τις συνθήκες, μπορεί να αισθάνεται λύπη ή μελαγχολία. Αλλά αν νιώθετε συχνά αισθήματα απελπισίας τα οποία δεν υποχωρούν και έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, τότε μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη έχει συχνά μια αιτία και όταν η αιτία αυτή βρεθεί και το πρόβλημα επιλυθεί και μετουσιωθεί, τότε επέρχεται η θεραπεία. Η ύπνωση χρησιμοποιεί την ικανότητα εκείνη του μυαλού να φτιάχνει καινούργιους νευρώνες θετικών εμπειριών και να δημιουργεί συνδέσεις μεταξύ τους, αφομοιώνοντας τις εικόνες και τις καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ύπνωσης σαν αληθινές βιωματικές εμπειρίες.

Ο υποβαλλόμενος, παραδείγματος χάριν, μέσω της ύπνωσης πηγαίνει πίσω οραματικά σε μια μνήμη, όπου δημιουργήθηκε το τραύμα, για να βρει τη ρίζα του προβλήματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αναβιώνει το εσωτερικό του τραύμα, αλλά ότι το προσεγγίζει ως αντικειμενικός παρατηρητής μέσα από ένα ασφαλές πεδίο, έχοντας συναίσθηση ότι αυτό γίνεται κάτω από τον έλεγχό του.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τα παρακάτω είναι κάποια τυπικά κλινικά συμπτώματα της κατάθλιψης, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία και συμπτώματα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα συμπτώματα σε ελαφριά μορφή μπορεί να είναι μέρος της κανονικής ζωής. Όταν όμως συνεχίζουν σε συνδυασμό και ένταση για πάνω από 2 εβδομάδες χρήζουν προσοχής.

  • Σύμπτωμα #1– “Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι το πρωί. Δεν έχω το ίδιο ενδιαφέρον για τα πράγματα που με ευχαριστούσαν και με τα οποία συνήθιζα να ασχολούμαι”.
  • Σύμπτωμα #2– “ Έχω μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις σε όλο μου το σώμα και φοβάμαι ότι θα πεθάνω ή ότι έχω κάτι πολύ σοβαρό”.
  • Σύμπτωμα #3– “Δεν μπορώ να σταματήσω να τρώω και έχω βάλει πολλά κιλά” ή “Έχω αρχίσει να πίνω, να καπνίζω και συνεχίζω να κάνω κάτι που ξέρω ότι μού κάνει κακό”.
  • Σύμπτωμα #4– “Δυσκολεύομαι να κοιμηθώ τη νύχτα, έχω αϋπνία γιατί σκέφτομαι υπερβολικά, βλέπω άσχημα όνειρα και έχω υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νιώθω μεγάλη εξάντληση”.
  • Σύμπτωμα #5– “Κλαίω συνέχεια και χωρίς ουσιαστικό λόγο, κάνω αρνητικές σκέψεις και θέλω να δώσω τέλος στη ζωή μου αλλά δεν το τολμώ”.
  • Σύμπτωμα #6 – “Νιώθω ότι δεν αξίζω τίποτε. Όλα μου φαίνονται πολύ δύσκολα για να τα καταφέρω”.

Συχνά αυτά τα συμπτώματα καταπολεμούνται με ιατρική αγωγή η οποία, αν και είναι κάποιες φορές αναγκαία, παρέχει μόνο προσωρινή ανακούφιση από το σύμπτωμα, όμως δεν θεραπεύει το αληθινό αίτιο της κατάθλιψης.

Πώς η Υπνοθεραπεία αντιμετωπίζει την κατάθλιψη

 1. Η Υπνοθεραπεία δίνει πρόσβαση στο υποσυνείδητο:

Μέσω της υπνοθεραπείας το ισχυρό νοητικό χαλαρώνει και οι υποσυνείδητες σκέψεις και επιθυμίες μας βγαίνουν στην επιφάνεια. Σε αυτό το εσωτερικό επίπεδο το άτομο μπορεί και αντιλαμβάνεται με τη λογική την κατάσταση στην οποία βρίσκεται χωρίς συναισθηματική έξαρση και δύναται να πάρει με τη βούλησή του και μόνο τις δικές του αποφάσεις. Με αυτόν τον τρόπο η πραγματική αιτία της κατάθλιψης γίνεται αντιληπτή και προσεγγίσιμη χωρίς δυσφορία και πόνο.

2. Η Υπνοθεραπεία βοηθά να αντιμετωπίσουμε τη βάση των αρνητικών συναισθημάτων που αποτελούν την κατάθλιψη.

Κάποιες φορές βιώνουμε ορισμένα γεγονότα ξαφνικής αλλαγής, απογοήτευσης ή απώλειας τα οποία δεν μπορούμε να αποδεχτούμε. Όταν αυτά δεν επιλύνονται τότε αρνητικά συναισθήματα –όπως πικρία, θυμός, ενοχή, ζήλια, φόβος, κατηγορία– συσσωρεύονται και κλειδώνονται μέσα στο σώμα και το μυαλό μας. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μετατρέπονται σε ψυχοσωματικά συμπτώματα που πρέπει να απελευθερωθούν από το σώμα όσον το δυνατό πιο γρήγορα. Σε αντίθετη περίπτωση θάβονται μέσα μας, παγώνουν και μετατρέπονται σε κάποιο είδος εθιστικής συμπεριφοράς ή γίνονται μόνιμο τραύμα. Οι αναμνήσεις και ο απόηχος αυτών των συναισθημάτων παίζουν σαν ταινία στο μυαλό μας, ανακυκλώνοντας τα ίδια αρνητικά συναισθήματα μέχρι αυτά να βγουν στο φώς και να θεραπευτούν. Πολλές φορές ακόμη και το στομάχι μας σφίγγεται γιατί αρνείται να χωνέψει κάτι που το μυαλό μας δεν μπορεί να δεχτεί.

Η Κλινική Υπνοθεραπεία είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας για την κατάθλιψη, γιατί απελευθερώνει αυτά τα αρνητικά συναισθήματα με εσωτερικό διάλογο και με όσον το δυνατό λιγότερη φόρτιση και δυσφορία. Επιφέρει χαλάρωση και γαλήνη, αφού δημιουργεί ένα εσωτερικό ασφαλές πεδίο όπου μπορεί να συμβεί μια ειρηνική εσωτερική διευθέτηση.

3. Η Υπνοθεραπεία βοηθά στην απελευθέρωση των συναισθημάτων και εμπειριών.

Με τη μέθοδο της Υπνοθεραπείας μπορούμε να προσεγγίσουμε τα πιο βαθιά επίπεδα των τραυμάτων, εμπειριών, αναμνήσεων και καταχωνιασμένων συναισθημάτων και να τα απελευθερώσουμε από το μυαλό και το σώμα. Τα άτομα που έχουν εμπειρία υπνοθεραπείας βεβαιώνουν ότι έχουν δει ουσιαστική βελτίωση, νιώθουν ότι το σκοτεινό πέπλο που τους κάλυπτε έχει φύγει και ότι δεν κάνουν πλέον αρνητικές σκέψεις. Επίσης βεβαιώνουν ότι έχουν πάρει τη ζωή τους ξανά στα χέρια τους και νιώθουν δυνατοί και χαρούμενοι.

4. Η Υπνοθεραπεία βοηθάει να αντικατασταθεί το τραύμα με θετική διάθεση για ζωή.

Με κάθε θεραπευτική συνεδρία Υπνοθεραπείας, οι επαναληπτικές σκέψεις φόβου, που συχνά στοιχειώνουν τους ανθρώπους μετά από μια τραυματική εμπειρία, μπορούν να θεραπευτούν. Οι θετικές δηλώσεις και υποβολές κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, δουλεύουν θαυμάσια μετά από την συναισθηματική απελευθέρωση από τα αρνητικά συναισθήματα.

5. Η Υπνοθεραπεία βοηθά στη δημιουργία ισχυρών θετικών υποβολών για τη μονιμοποίηση της θετικής αλλαγής στην ψυχοσυναισθηματική και σωματική υγεία.

Η Υπνοθεραπεία παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η βελτίωση της διάθεσης στο νου και το σώμα. Όταν οι καταστροφικές σκέψεις, οι ανθυγιεινές πεποιθήσεις και οι συμπεριφορές επιλυθούν με την Κλινική Υπνοθεραπεία, τότε οι υποβολές και οι θετικές δηλώσεις μέσα στην ύπνωση μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του σώματος αλλά και της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης του ατόμου. Βασικές λειτουργίες όπως η επαναφορά ενός καλού προγράμματος ύπνου, οι πονοκέφαλοι, ο χρόνιος πόνος, η ενθάρρυνση, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι λίγα από τα πιο απλά πράγματα που μπορούν να βελτιωθούν μέσα από την ύπνωση.

Στις Ευρωπαϊκές χώρες όπου υπάρχει συνεχής μεθοδευμένη έρευνα, η Υπνοθεραπεία θεωρείται μια προηγμένη και αποτελεσματική θεραπεία κατά της κατάθλιψης. Ως Κλινικοί Υπνοθεραπευτές του Κέντρου Κλινικής Υπνοθεραπείας εφαρμόζουμε τη θεραπευτική ύπνωση σύμφωνα με τον κώδικα ηθικής των NCH (National Council of Hypnotherapy) και GHR (General Hypnotherapy Register) του Ηνωμένου Βασιλείου με επαγγελματισμό, συνέπεια και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Χρυσάνθη Δαφοπούλου
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια – Θεραπεύτρια NLP

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *