Αντιοξειδωτικό
Το καρπούζι είναι εξαιρετικό αντιοξειδωτικό λόγω της γλουταθειόνης που περιέχει.
Προστατεύει την καρδιά
Είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και προλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, ενώ παράλληλα καταπολεμά τη δράση των ελεύθερων ριζών. Το καρπούζι περιέχει πολλά αμινοξέα, όπως το κάλιο που βοηθούν στη διατήρηση υγιών αρτηριών και της κυκλοφορίας του αίματος. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension έδειξε ότι τα συμπληρώματα με εκχύλισμα καρπουζιού μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους ενήλικες με υπέρταση. Έδειξε επίσης πως βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών. Η τακτική κατανάλωση του είναι επομένως ευεργετική για τη συνολική καρδιαγγειακή λειτουργία.
Αδυνατίζει
Το καρπούζι είναι πραγματικός σύμμαχος αδυνατίσματος. Αποτελούμενο από νερό – σε ποσοστό 92% – προσφέρει γρήγορα ένα αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ποσότητα του φαγητού. Καλά είναι να καταναλώνεται μισή ώρα πριν από το γεύμα.
Πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Παρέχει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα βιταμινών όπως η Βιταμίνη Α, C, Β1, Β6, σίδηρο, ασβέστιο, λυκοπένιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, φυτικές ίνες.
Πλούσιο σε κιτρουλίνη το καρπούζι μειώνει τις κράμπες και χαλαρώνει τους μύες. Η ύπαρξη Βιταμίνης Α προστατεύει το δέρμα από τις ηλιακές ακτίνες. Προλαμβάνει ήπιες αναπνευστικές ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα και το ελαφρύ άσθμα. Το λυκοπένιο έχει συνδεθεί και με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Μετά από άσκηση αναπληρώστε την ενέργειά σας με χυμό καρπουζιού.
Ενισχύει τη μνήμη
Το καρπούζι τονώνει τα μηνίγγια ενώ η σάρκα του είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, οι σπόροι περιέχουν κορυφαία θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη μνήμη. Πρέπει όμως να τα μασήσετε καλά για να απελευθερωθούν όλα τα ενεργά συστατικά που εμπεριέχουν.
Αποτοξινώνει συκώτι και παχύ έντερο
Το καρπούζι είναι ένα υπέροχο φρούτο αποτοξίνωσης συκωτιού και παχέως εντέρου. Όχι μόνο καθαρίζει χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε γλουταθειόνη (αμινοξύ), αλλά ενυδατώνει και τα όργανα που είναι ευαίσθητα στην αφυδάτωση. Οι φυτικές ίνες που περιέχει, προάγουν επίσης τη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος.
Το καρπούζι μας κρατάει νέους.
Είναι εξαιρετικό για το δέρμα και τα μαλλιά, χάρη κυρίως, στη βιταμίνη Α, γιατί διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.
Δροσίζει και ξεδιψάει
Ζουμερό και γεμάτο νερό, αντισταθμίζει την αφυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Καταναλώνεται με πολλούς τρόπους
Το καρπούζι μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Σε χυμό, κρύα σούπα, φρουτοσαλάτα ή ακόμα και σε σουβλάκι με φέτα η μαύρες ελιές. Οπότε, αν υπάρχει ένα θεϊκό φρούτο για το καλοκαίρι, αυτό είναι το καρπούζι!
Παρενέργειες
Μερικά άτομα αλλεργικά στη γύρη κυρίως μπορεί να παρουσιάσουν στοματική αλλεργία.
Νίκος Γ. Δαφόπουλος – Σύμβουλος Ορθού Τρόπου Ζωής & Διατροφής, Διπλωματούχος του Κέντρου Έρευνας CE.RE.D.OR -«Vie et Action» Γαλλίας.
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του, μόνο αν αναφέρεται ως πηγή η Ιπποκράτεια Διαβίωση με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση https://ippokratiadiaviosi.gr/ena_theiko_doro/